X

Προσωρινός “πάγος” του ESM στα μέτρα για το χρέος

"Φρένο" στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα. Τι λένε κύκλοι του ΥΠΟΙΚ. Έλεγχο των μεταρρυθμίσεων ζητά ο Σόιμπλε. Καβγάς στη Βουλή.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μετά τις τελευταίες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να ανακοινώσει επιπλέον δαπάνες για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ (έκτακτο επίδομα και πάγωμα της εξίσωσης στα νησιά που αντιμετωπίζουν τις αυξημένες προσφυγικές ροές) τα όργανα του ESM έχουν προσωρινά σταματήσει τις κινήσεις για το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Την είδηση ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου μέσω e-mail. Να σημειωθεί ότι για να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup απαιτείται μια σειρά αποφάσεων από όργανα του EFSF και του ESM.

Στη λιτή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρει:

  • Οι Θεσμοί έχουν συμπεράνει ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να μην είναι ευθυγραμμίζονται με τις συμφωνίες μας (in line).
  • Κάποια κράτη μέλη το βλέπουν έτσι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοφωνία τώρα για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος.
  • Θα περιμένουμε την πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο

 

Οι Θεσμοί αξιολογούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν η διοίκηση του EFSF και του ESM θα αναλύσει την εκτίμηση των Θεσμών και θα αποφασίσει πως θα προχωρήσει.

Το θέμα έβαλε στο τραπέζι το Βερολίνο καθώς όπως γνωστοποίησε πως έχει ζητήσει από τους Θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα να εκτιμήσουν κατά πόσο οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι συμβατές με τους όρους του προγράμματος. Ζητά μάλιστα γρήγορη απάντηση προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών.

«Περιμένουμε γρήγορη αποσαφήνιση στο θέμα έτσι ώστε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος να μην καθυστερήσουν», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Προφανώς όλα τα θέματα/μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης». Με τον τρόπο αυτό απάντησαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στις παραπάνω δηλώσεις. «Οι δανειστές ζητούν πρόσθετες διευκρινήσεις για το πακέτο εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε» τονίζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ λίγη ώρα μετά το δημοσίευμα του Bloomberg περί “παγώματος” των βραχυπρόθεσμων.

«Συνιστώ ηρεμία, συνεχίζονται οι συζητήσεις» ανέφερε στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών μπαίνοντας στην διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Χίλτον. Είχαν προηγηθεί ερωτήματα δημοσιογράφων για το θέμα του ESM και το ενδεχόμενο να ζητηθούν ισοδύναμα για τις παροχές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, αυξημένα έναντι των προβλέψεων ήταν και τα έσοδα τον Νοέμβριο, με τον κρατικό προϋπολογισμό να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα-ρεκόρ 7,45 δισ. ευρώ το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου.

Πάντως, κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, ότι οι παροχές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας με τους δανειστές. «Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», δήλωσε αργά το απόγευμα ο Επίτροπος Μοσκοβισί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

 

Η δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί προκάλεσε ικανοποίηση στο Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να σχολιάζουν πως «αποκαθιστά την πραγματικότητα και έρχεται σε αντίθεση με τους ακραίους κύκλους που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγμάτευση.

Άγριο καυγά προκάλεσε στη Βουλή η απόφαση του ESM, καθώς τόσο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέκριναν με δριμύτητα την Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ζητώντας ενημέρωση. Σημειώνεται πως αμέσως μετά την ανακοίνωση του ESM τα ελληνικά επιτόκια άρχισαν να  αυξάνονται.    

Παράλληλα η Γερμανία έχει ζητήσει από τους θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας να αξιολογήσουν εάν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της διάσωσης και θέλει μια απάντηση γρήγορα προκειμένου να μην καθυστερήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. 

«Αναμένουμε άμεση αποσαφήνιση για το θέμα αυτό προκειμένου να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.  

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει, πάντως, ότι οι στόχοι της Ευρωζώνης για την Ελλάδα είναι πολύ φιλόδοξοι και οι αξιώσεις σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων υπερβολικά αισιόδοξες. 

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών,σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του Βόφγκανγκ Σόιμπλε τόνιζαν με νόημα "προφανώς όλα τα θέματα / μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης".

Την ίδια στιγμή Ευρωπαίος αξιωματούχος διαμηνύει πως η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος και μεταδίδει το MNI «βρισκόμαστε ακόμα σε πολιτικό αδιέξοδο με την Ελλάδα». Παράλληλα ο ίδιος χαρακτηρίζει «κακό συγχρονισμό» (bad timing) το άρθρο του ΔΝΤ.

Συνέντευξη Τύπου Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου στο Βερολίνο

Αρκετά μεγάλη σύγκλιση για τα χρηματοοικονομικά θέματα και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό σημειώθηκε στις σημερινές συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, προχωράει και το θέμα της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών, ενώ τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο των αυριανών συναντήσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών θα είναι αγορές προϊόντων και η ενέργεια.

Αύριο πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, πρόκειται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, στις 12:00 τοπική ώρα.

Σχετικά με τη μετάβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Βερολίνο που ήταν προγραμματισμένη εδώ και μέρες, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι ο υπουργός δεν έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Διευκρίνιζαν επίσης, ότι ο ίδιος δεν θα είναι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Υπουργού Οικονομικών:

12.00  Ο Υπουργός θα παραθέσει κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σε γερμανικά και διεθνή ΜΜΕ στο χώρο του Ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ».

17:00-19:00 Ομιλία στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ» με θέμα «Ευρώπη & Ελλάδα στο σταυροδρόμι-Μπορεί το τέλος της λιτότητας να αποτρέψει την δεξιά στροφή;»

Μετά την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Gesine Schwan, Jürgen Trittin και Axel Troost.