X

Σε αναζήτηση συναίνεσης για το έκτακτο βοήθημα η κυβέρνηση

Με ονομαστική ψηφοφορία "απαντά" σε Βερολίνο και ESM ο Τσίπρας μετά τον "πάγο" στα μέτρα για το χρέος. Σφοδρά "πυρά" από ΝΔ. Ζητά άμεσα λύση το ΠΑΣΟΚ. Συνεδριάζει η ΚΟ του Ποταμιού.

Ant1news

«Εθνικό μέτωπο» κόντρα στους δανειστές αναζητά η κυβέρνηση για το έκτακτο βοήθημα, το οποίο έγινε αφορμή για «πάγωμα» από το ESM στις κινήσεις του για το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Θέλοντας λοιπόν να στείλει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει αύριο αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για την χορήγηση της έκτακτου βοηθήματος σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα με τον διευθυντή της Κ.Ο. Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος ζητά «να τοποθετηθούν όλοι με την ευθύνη και τη στάση που θα επιλέξουν», καθώς στο δημόσιο λόγο, υπάρχουν διακυμάνσεις αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Η απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες ελήφθη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ η ευρεία πλειοψηφία που θα καταγραφεί αύριο (πιθανόν μετά τις 13:00) βοηθάει στη διαπραγμάτευση. «Εμείς παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις, τις εξετάζουμε συνολικά και παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία σαν Κ.Ο. συνολικά, όλα έχουν τη βαρύτητά τους, και ο τρόπος που τοποθετούνται οι θεσμοί και βεβαίως και ο τρόπος που τοποθετείται το πολιτικό σύστημα πάνω σε αυτά τα ζητήματα», είπε. Σχολίασε πως όλα είναι «ρευστά» ακόμη και θύμισε πως στη συμφωνία του 2015 προβλέπεται ρητά ότι η υπερεκτέλεση του πλεονάσματος είναι στη διάθεση της κυβέρνησης, κάτι που τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρωινές του δηλώσεις.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε σήμερα ότι το ζήτημα θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία. «Θα εξηγήσουμε σε όποιον μας ρωτήσει ότι είναι εντός του μνημονιακού πλαισίου και πιστεύουμε ότι όταν δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις θα καταλάβουν», τόνισε ο ίδιος.

Εξάλλου, κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Πιέρ Μοσκοβισί, ότι οι παροχές που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας με τους δανειστές. «Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Συμπλήρωσε πως η απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική συνοχή που αναμένει ο ελληνικός λαός.

Η δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί προκάλεσε ικανοποίηση στο Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να σχολιάζουν πως «αποκαθιστά την πραγματικότητα και έρχεται σε αντίθεση με τους ακραίους κύκλους που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγμάτευση.

Η Νέα Δημοκρατία όμως εμμένει στη σκληρή της κριτική απέναντι στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική πολιτική. Αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας σε πολυετείς ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους που επιφέρουν σκληρά μέτρα λιτότητας για να πάρει κάποια ελάφρυνση ύστερα από 25 χρόνια και στη συνέχεια μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε.

 

Το Μαξίμου, από πλευράς του, καλεί τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. «Θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι η ΝΔ, για μια ακόμη φορά, συντάσσεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές -με τη φωνή του ΔΝΤ.

Δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκούν και πηγές της κυβέρνησης, που επισημαίνουν ότι στην αυριανή ψηφοφορία έχει δύο επιλογές: είτε να καταψηφίσει τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, είτε να τα ψηφίσει, οπότε και δεν θα πρέπει "να τολμήσει στη συνέχεια να επανέλθει στην καταστροφολογία περί εκτροχιασμού του προγράμματος" από αυτή την κυβερνητική επιλογή. Ως προς αυτό, τον "συμβουλεύουν" να διαβάσει τις δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί ότι "οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα".

Το ΠΑΣΟΚ πάντως ζητά να βρεθεί λύση ώστε να μη χάσουν το εφ’ άπαξ βοήθημα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, «οι οποίοι δεν πρέπει να πληρώσουν τους λανθασμένους χειρισμούς του κ. Τσίπρα». "Δυστυχώς οι ψευτοπαλλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσης του", σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά στο Ποτάμι, αύριο θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.

 

Η απόφαση του ESM να “παγώσει” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους λόγω των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για τη 13η σύνταξη σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους και την απαλλαγή ΦΠΑ από τα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, ανέβασε τους τόνους και στη Βουλή.

Με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση, σήμερα, της τροπολογίας για τη 13η σύνταξη τόσο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέκριναν με δριμύτητα την Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ζητώντας ενημέρωση. Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση του Άδωνι Γεωργιάδη με τη Θεανώ Φωτίου, η οποία συνέστησε ψυχραιμία, λέγοντας ότι θα ψηφιστούν τα μέτρα και δεν θα συμβεί τίποτα στο τέλος.

Κόντρα όμως, μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, ξέσπασε και με αφορμή τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κόντρα ξεκίνησε με τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν στην κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, γιατί όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2018 και για 10 χρόνια.

Ακολούθησε δε και ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας έχει, ήδη, υπογράψει τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, με σκληρά μέτρα λιτότητας για πολλά χρόνια, ενώ το Μαξίμου απαντά ότι η Κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος.