X

Εν μέσω πυρών η απομάκρυνση από το Χαλέπι

Βροχή απο σφαίρες δέχθηκε το πρώτο κονβόι με προορισμό τον Ιντιλίπ. Τέσσσερις νεκρού και εκατοντάδες τραυματίες, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα.

Ant1news

Σε "συναγερμό" βρίσκεται η Τουρκία καθώς περιμένει να υποδεχθεί το κονβόι με τους κατοίκους του Χαλεπίου που εγκαταλείπουν την πόλη μετά την εκεχειρία, που στο μεταξύ έσπασε και πάλι σήμερα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, σιίτες εθνικιστές επιτέθηκαν στο κονβόι που ξεκίνησε ήδη για την Τουρκία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άνθρωποι και να τραυματιστούν 500.

Πρόκειται για το πρώτο κονβόι από Σύρους αντιπολιτευόμενους που θα κατέφταναν στην περιοχή Ιντλίμπ, όπου έχουν στηθεί σκηνές για να φιλοξενήσει προσωρινά τους νέους πρόσφυγες μέχρι να περάσουν στην Τουρκία, όπως μεταδίδει απο την Τουρκία η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Πρόεδρος της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, Κερέμ Κινίκ, που συντονίζει την ανθρωπιστική βοήθεια, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’ είπε ότι ήδη τα ασθενοφόρα περιμένουν στα σύνορα της Τουρκίας για να παραλάβουν τους τραυματίες και με την ομάδα του θα κάνουν έλεγχο στην περιοχή που στήνονται τα αντίσκηνα. Ανέφερε επίσης ότι έγιναν όλες οι προετοιμασίες για να υποδεχτούν τους πρόσφυγες και έχουν σταλεί στη Συρία 10 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας. «Πριν πάρουμε τους πολίτες στην Τουρκία θα τους προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στο έδαφος της Συρίας. Θα ιδρυθεί στην περιοχή Ιντλίμπ μια πόλη αντισκήνων με δυνατότητα φιλοξενίας 70-80 χιλιάδων ανθρώπων».

Ο Τούρκος Υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντικρίζει με ντροπή το Χαλέπι, προσθέτοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της για τη Συρία και το Χαλέπι. «Αυτή η δολοφονία είναι ντροπή για τη διεθνή κοινότητα. Ενώ εμείς μέσα σε μια μέρα μπορούμε και φιλοξενούμε 100 χιλιάδες ανθρώπους η Ευρώπη κάνει παζάρι για 100-200 ανθρώπους», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι έχουν λάβει όλα τα μέτρα από πλευράς Τουρκίας και στο Ιντλίμπ της Συρίας. «Περιμένουμε τους αδελφούς μας», είπε.

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του Τζεβάντ Ζαρίφ τηλεφωνικώς και συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Χαλέπι.