X

Τσακαλώτος: Εμπλοκή αν επιμείνει το ΔΝΤ σε μέτρα εκτός συμφωνίας

Τι είπε για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Στον «αέρα» βρίσκεται το πάγωμα των μέτρων για το χρέος. "Θα δώσουμε εξηγήσεις για τις παροχές" λέει ο υπουργός.

Ant1news

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε περίπτωση που επιμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μέτρα εκτός των όσων έχουν συμφωνεί.

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα εάν το ΔΝΤ επιμείνει σε περαιτέρω μέτρα, που δεν είχαν συμφωνηθεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με την Έφη Αχτσιόγλου, στο Βερολίνο.

«Είναι κρίμα να μην υπάρχει σύγκλιση απόψεων από δω και πέρα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» πρόσθεσε ο Υπουργός, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να προκηρύξει εκλογές. «Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι να μην πάμε σε εκλογές κι αυτό γιατί δεν είναι σαφές εάν θα μπορούσε να σχηματιστεί μια νέα Kυβέρνηση». «Η αξιοπιστία της Κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς, αλλά και απέναντι στον ελληνικό λαό, είναι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι το Eurogroup δεν έχει λάβει ακόμα κάποια απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τόνισε δε ότι η χώρα μας θα δώσει εξηγήσεις στο EWG για τις παροχές που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας και, όπως είπε, ευελπιστεί ότι οι "λογικοί άνθρωποι" θα αναγνωρίσουν την ανάγκη για στήριξη των αδύναμων πολιτών.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της εργατικής τάξης, εν μέσω νικών ή ισχυροποίησης λαϊκιστικών δυνάμεων σε εκλογές και σε δημοψηφίσματα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε εξάλλου ότι η Αθήνα θεωρεί πως ενήργησε με εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις.

Από πλευράς της η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι αρνείται να συζητήσει την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων.