X

Διαδικτυακό “κύκλωμα” ψευδών ειδήσεων υπέρ του Τραμπ στην ΠΓΔΜ

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτή η βιομηχανία ψευδών ειδήσεων μπορεί ακόμη και να έγειρε την εκλογική πλάστιγγα υπέρ του νέου Αμερικανού Προέδρου.

Ant1news

Είναι μια πόλη μόλις 44.000 κατοίκων κι όμως φαίνεται ότι ήταν ικανή να αλλάξει το ρου της αμερικανικής ιστορίας!

Πρόκειται για την πόλη Βελεσά στην ΠΓΔΜ, εκεί όπου λειτουργούν περισσότεροι από 100 ιστότοποι αμερικανικής πολιτικής, στους οποίους δρουν τεχνολογικά καινοτόμοι έφηβοι, παράγοντας ψευδείς ειδήσεις υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτή ακριβώς η βιομηχανία ψευδών ειδήσεων μπορεί ακόμη και να έγειρε την εκλογική πλάστιγγα υπέρ του νέου Αμερικανού Προέδρου.

Οι δημιουργοί των ψεύτικων ειδήσεων, οι οποίοι αποφάσισαν να «βγουν» στο διαδίκτυο μετά την επιτυχία τοπικών ιστότοπων υγείας, εξακολουθούν να βγάζουν τα περισσότερα από τα χρήματά τους από περιεχόμενο που έχει να κάνει με τον Τραμπ.

Στοιχεία για τα έσοδα ενός μόνο δημιουργού τέτοιου site έδειξε εισόδημα άνω των 7.500 ευρώ μόνο για τον Νοέμβριο, κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλο κατόρθωμα σε μια χώρα όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 300 ευρώ.

Μιλώντας ανώνυμα, τρεις έφηβοι που κρύβονται πίσω από τα websites των Βελεσών, είπαν στους Financial Times ότι τα κίνητρά τους ήταν καθαρά οικονομικά. «Μία από τις καλύτερες ιστορίες μου έλεγε ότι ο Τραμπ είχε χαστουκίσει έναν μουσουλμάνο σε μια διαδήλωση», σχολίασε ένας 17χρονος ιδιοκτήτης website.

Τώρα μάλιστα που αναμένονται εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία, αναμένεται τα έσοδα να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να «νομισματοποιηθούν» λένε οι καλά γνωρίζοντες του χώρου, οι οποίοι δηλώνουν σίγουροι ότι θα είναι αρκετοί αυτοί που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Βελεσών.

 

Δεν είναι τυχαίο το ότι ακόμα και η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε στη βιομηχανία ψευδών ειδήσεων λέγοντας ότι «οι ψεύτικες σελίδες, τα μποτς και τα τρολς μπορούν να στρεβλώσουν απόψεις». Δεν είναι τυχαίο ούτε και το ότι το Facebook έχει κάνει βήματα για να βάλει φρένο στις ψευδείς ειδήσεις, δημιουργώντας ένα «κουμπί» ώστε οι χρήστες να «σημαδεύουν» περιεχόμενο που θεωρούν πως είναι ψεύτικο.

Κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία δήλωσαν σήμερα ότι σχεδιάζουν να προωθήσουν νομοθεσία η οποία θα έχει στόχο την πάταξη της «ρητορικής μίσους» και της διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω του Facebook και άλλων ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και την επιβολή αυστηρών ποινών εάν τέτοιου είδους μηνύματα δεν διαγράφονται αμέσως.

Όπως δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ο Τόμας Όπερμαν, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), η Facebook θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους έως και 500.000 ευρώ εάν δεν διαγράφει ψευδείς ειδήσεις, μηνύματα μίσους ή ανάρμοστο περιεχόμενο μέσα σε 24 ώρες. Η εταιρεία «δεν εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία να ρυθμίσει το ζήτημα της διαχείρισης των παραπόνων μόνη της», είπε ο Όπερμαν στο Σπίγκελ. «Πλέον οι πλατφόρμες με δεσπόζουσα θέση στην αγορά όπως το Facebook θα είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να διαθέτουν γραφείο νομικής προστασίας που θα είναι διαθέσιμο 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε στη Süddeutsche Zeitung ότι το Βερολίνο παρακολουθεί προσεκτικά την προσέγγιση που υιοθετεί η εταιρεία όσον αφορά τη διαγραφή περιεχομένου που παραβιάζει τον νόμο και θα προσεχώς θα θεσπιστούν οι «συνέπειες του νόμου» εάν ο χρόνος διαγραφής δεν γίνει ταχύτερος. «Περιμένουμε σαφείς βελτιώσεις της πρακτικής αφαίρεσης (περιεχομένου που παραβιάζει τον νόμο) του Facebook. Η γερμανική νομοθεσία πρέπει να γίνει το πρότυπο», δήλωσε ο Μάας, σύμφωνα με τη Ζιντόιτσε.