X

Moody’s: Πιστωτικά αρνητική η κόντρα για το έκτακτο βοήθημα

Αυξάνονται τα ρίσκα για την εξόφληση ομολόγων τον Ιούλιο. «Βλέπει» παράταση των διαπραγματεύσεων λόγω της σκλήρυνσης της στάσης των δανειστών.

Ant1news

Πιστωτικά αρνητική χαρακτηρίζει η Moody’s την απόφαση του ESM να παγώσει προσωρινά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Παράλληλα, ο Οίκος κάνει λόγο για μια κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών, για τις εξαγγελίες Τσίπρα, η οποία όχι μόνο αναμένεται να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τη διάθεση περίπου 6,1 δισ. ευρώ, αλλά αυξάνει και τα ρίσκα αναφορικά με την εξόφληση ομολόγων τον Ιούλιο του 2017.

Η Moody’s «βλέπει» από την πλευρά των πιστωτών σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι στην Ελλάδα και εκτιμά ότι οι εκλογές σε Γαλλία και της Γερμανία πιθανότατα θα περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις και θα αποτρέψουν γρήγορη ολοκλήρωση.

Ωστόσο, κατά τη Moody’s, το ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει μπει σε τροχιά, το ότι η ΕΕ επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ότι τα ρίσκα από μια νέα έξαρση της ελληνικής κρίσης χρέους, δείχνουν ότι εντέλει θα ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση.

Μια καθυστέρηση, όμως, στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να αυξήσει το ρίσκο για τους κατόχους ομολόγων. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με τη Moody’s, η χώρα μας έχει μεγάλες λήξεις τον Ιούλιο του 2017, με 2,3 δισ. ευρώ να ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές και 3,9 δισ. στην ΕΚΤ. Έτσι, θα είναι μεγάλη πρόκληση να καλυφθούν αυτές οι λήξεις χωρίς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τη διάθεση των 6,1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι.