X

Τρεις κολοσσοί αναλαμβάνουν έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου

Το κάθε συμβόλαιο έρευνας είναι διάρκειας επτά ετών, ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας.

Ant1news


Σε τρεις ενεργειακούς κολοσσούς αναμένεται να ανατεθούν οι έρευνες σε τρία τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως ανακοίνωσε  ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, το τεμάχιο 6 ανατίθεται στην κοινοπραξία ENI - Total, το τεμάχιο 8 στην ιταλική ΕΝΙ και το 10 στην κοινοπραξία Exxon Mobil - Qatar Petroleum. Της  Exxon-Mobil  ηγείτο ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τεξ Τίλερσον

Ειδικά για το τεμάχιο 10, όπου επικράτησε η Exxon σε συνεργασία με την εταιρεία του Κατάρ, δόθηκε “μάχη” γεγονός  που έκανε τον κ. Λακκοτρύπη να σχολιάσει ότι από το ενδιαφέρον που κατεγράφη διαφαίνεται ότι έχει μεγάλες προοπτικές.

Ο κύκλος των τελικών διαπραγματεύσεων με τους προτιμητέους ομίλους θα ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να υπάρξει η τελική συμφωνία και η έναρξη των ερευνών .  Ο Γιώργος Λακκοτρύπης  διευκρίνισε πως στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις με τους ομίλους να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.

Η διαπραγμάτευση θα περιλαμβάνει όλους τους όρους τους οποίους είναι δημοσιευμένοι στο έγγραφο του διαγωνισμού και ήταν βάση των κριτηρίων αξιολόγησης στην οποία λήφθηκε η απόφαση και θα κατατείνει στη βελτίωση των όρων υπέρ του κυπριακού δημοσίου.

Το κάθε συμβόλαιο έρευνας είναι διάρκειας επτά ετών που χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη είναι τρία χρόνια, η δεύτερη και η τρίτη είναι δύο χρόνια.

Όπως  εξήγησε κ. Λακκοτρύπης ένα από τα βασικά κριτήρια της τεχνικής αξιολόγησης είναι ο αριθμός και η ταχύτητα των γεωτρήσεων της κάθε εταιρίας και αυτό λήφθηκε πολύ σοβαρά υπόψη στην αξιολόγηση των προτάσεων.