X

Ρευστότητα 1 δις για τους μικρομεσαίους από το Ταμείο Συνεπενδύσεων

Οι τέσσερις στόχοι της κυβέρνησης από την ενεργοποίηση του Ταμείου. Τι δήλωσαν οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με δυο νομοσχέδια για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και τη δημιουργία υπηρεσίας πίστωσης και πλούτου η κυβέρνηση επιδιώκει να απαλύνει το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων και τα βάρη των τραπεζών που εμποδίζουν τη χορήγηση ρευστότητας σε υγιείς επιχειρήσεις, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας σήμερα στην τελετή υπογραφής για τη δημιουργία του Ταμείου Συνεπενδύσεων από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η διασφάλιση χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την άρση επενδυτικών αντικινήτρων και την τήρηση του προγράμματος σταθεροποίησης είναι οι τρεις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ ο πρωθυπουργός νωρίτερα τόνισε ότι το Υπερταμείο Συνεπενδύσεων θα συμβάλει στην επιτυχημένη ενεργοποίηση επενδύσεων, καθώς και ότι ο αντίκτυπος του Ταμείου αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Για το ζήτημα της ρευστότητας, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, η κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε παλιό και νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στα οποία περιλαμβάνονται το ΕΣΠΑ, οι χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που έχει επενδύσει 5,8 δις ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα, το σχέδιο Γιούνκερ και τον νέο επενδυτικό νόμο που στοχεύει σε επενδύσεις ύψους 11 δις. Ευρώ ως το 2023. 

Αναφερόμενος στο ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund) ο υπουργός τόνισε ότι με την ενεργοποίηση του επιδιώκονται τέσσερις στόχοι: η προαγωγή της καινοτομίας , η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, η αναστροφή της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό και ο μετασχηματισμός της βιομηχανικής βάσης με τη χρηματοδότηση ιδεών που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να χρηματοδοτηθούν. 

 

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι ο στόχος για απορρόφηση 7% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ως το τέλος του 2016 θα υπερκαλυφθεί και προβλέπεται να φθάσουμε σε απορρόφηση 10%. Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ ως προς την ενεργοποίηση των προγραμμάτων του νεου ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς έχουν ενεργοποιηθεί προγράμματα που αντιστοιχούν σε κοινοτική συμμετοχή ύψους 9 δις ευρώ. Τόνισε ακόμη ότι στο πλαίσιο της προκήρυξης των τεσσάρων πρώτων καθεστώτων του επενδυτικού νόμου θα κατατεθούν 800 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 500 εκατ. Ευρώ. Ανήγγειλε εξάλλου οτι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθεί το νέο ταμείο μικροπιστώσεων και το ταμείο υποδομών. 

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία ως ορόσημο για την αναπτυξιακή προσπάθεια. Σημείωσε ακόμη ότι σε συνθήκες κρίσης η Πολιτεία ακολουθεί τρεις άξονες πολιτικής: λειτουργεί ως πάροχος ευκαιριών και δημιουργει ελκυστικό περιβάλλον, είναι πρωταγωνιστής δράσεων που δεν μπορεί να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας λόγω μεγάλου επενδυτικού ρίσκου και εμπνέει με την ανάληψη εμβληματικών πρωτοβουλιών με μεγαλη προστιθεμενη οικονομική και κοινωνική αξία. 

Τι είναι το Ταμείο Συνεπενδύσεων

Το Ταμείο Συνεπενδύσεων για τη σύσταση του οποίου υπεγράφη σήμερα η συμφωνία, θα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις συμμετέχοντας στα κεφάλαιά τους και όχι μέσω παροχής δανείων. Η χρηματοδότηση θα παρέχεται  μέσω ενδιάμεσων ταμείων συμμετοχών, τα οποία θα επιλέγονται μετά από διαγωνισμό. 

 

Το Ταμείο θα επενδύει σε τρεις βασικούς τομείς: α) στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, β) στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και γ) στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης. Σε κλαδικό επίπεδο, θα απευθύνεται σε κάθε είδους επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τον τουρισμό, την ενέργεια, την αγροδιατροφή, το περιβάλλον, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, την υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, τη δημιουργική και πολιτιστική βιομηχανία, τα υλικά και τις κατασκευές. 

Η επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο EIF, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ), 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές.

Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα να συνεπενδυθούν πόροι από το “Σχέδιο Γιουνκερ» ενώ ουσιαστική εμπλοκή στην επενδυτική πλατφόρμα θα έχει ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας, που θα προκύψει από τη αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ και τη θυγατρική του, το ΤΑΝΕΟ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων με τη χρηματοδοτική συμμετοχή ιδιωτών συνεπενδυτών, τα συνολικά κεφάλαια του νέου Ταμείου αναμένεται να ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ.

Τι δήλωσαν οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών

Ο CEO της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης δήλωσε: "Η συμμετοχή της Alpha Bank στην πιστωτική γραμμή της ΕΤΕπ καταδεικνύει τη συνεπή στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας από την τράπεζα. Η κίνηση αυτή δίνει νέες προοπτικές ανάπτυξης, σε δύσκολους καιρούς, για τους επιχειρηματικούς μας πελάτες. Είμαστε σίγουροι ότι, μέσω της συνεργασίας με την ΕΤΕπ, ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα θα ενισχυθεί περαιτέρω ενώ θα ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη εγχώριων επενδυτικών projects". Παρά το γεγονός ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, οι τράπεζες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι αποτελούν μοχλό της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο κ. Μαντζούνης ενώ ανέφερε ότι είναι κρίσιμο να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση. 

 

Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμο να ενθαρρύνουμε την προσέλκυση νέων επενδύσεων και δήλωσε: "Σε μια χρονική συγκυρία που η οικονομική ανάκαμψη είναι κρίσιμη για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και τη μείωση της ανεργίας, έχουμε το καθήκον να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη. Η σημερινή είναι μία από αυτές. Λύσεις που μπορούν να μοχλεύσουν την ευρωπαϊκή και εγχώρια τεχνογνωσία, μπορούν να διευρύνουν σημαντικά την πρόσβαση των μικρομεσαίων εταιριών στη χρηματοδότηση. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα δίνει κίνητρα στην απασχόληση των νέων είναι ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό προστιθέμενης αξίας, καθώς για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη, πρέπει να κρατήσουμε εντός Ελλάδας τα εγχώρια ταλέντα. Η συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο πρόγραμμα σηματοδοτεί τον κοινό στόχο χρηματοδότησης της οικονομίας και της ενίσχυσης της ρευστότητα".  

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας είπε: "Η ΕΤΕπ και η Eurobank έχουν μια μακρά συνεργασία. Έχοντας συνεργαστεί από το 2004, έχουμε διοχετεύσει κεφάλαια 840 εκατ. σε περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην επιτυχία της πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ, που αντιμετωπίζει την πρόκληση να σταματήσει το brain drain, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης για νέους". 

Ο αναπληρωτής CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Πουλόπουλος σημείωσε: «Η Τράπεζα Πειραιώς πάντοτε επικεντρωνόταν στις ελληνικές επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα. Είμαστε περήφανοι που οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κρίσιμος πυλώνας της οικονομίας, είναι βασικό στοιχείο των δραστηριοτήτων μας. Καλωσορίζουμε τη νέα πιστωτική γραμμή της ΕΤΕπ, που θεωρούμε ότι είναι κρίσιμη για πολλά σημαντικά επενδυτικά projects. Η Πειραιώς θεωρεί βασικό καθήκον της να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. Είμαστε σίγουροι για τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας και τις προοπτικές των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων".