X

Διασταυρούμενα πυρά για β' αξιολόγηση και χρέος

Κορυφώνεται η ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης - δανειστών. "Μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ" λέει ο Τσακαλώτος. Οι Θεσμοί ζητούν τεκμηριωμένες απαντήσεις εντός 48 ωρών.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με αιχμές τόσο κατά του ΔΝΤ όσο και κατά του Σόιμπλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δίνει το στίγμα της ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα του χρέους και της αξιολόγησης. Ο υπουργός θεωρεί ότι και χωρίς το ΔΝΤ το Πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει και επικρίνει τον Β. Σόιμπλε ότι θέλει Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

«Βεβαίως και μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ευρώ κινδυνεύει από το έλλειμμα δημοκρατίας και του θυμίζει ένα παλιό αγγλικό ρητό: «Να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι», δεν πιστεύει ότι το ευρώ δύο ταχυτήτων αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο και εκφράζει την πεποίθηση ότι χωρίς «δημοκρατικότερη και κοινωνικά δίκαιη λύση, το ευρώ κινδυνεύει»», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την ίδια ώρα, διορία 48 ωρών έδωσαν οι θεσμοί στην Αθήνα προκειμένου μέχρι το Σάββατο, παραμονή Χριστουγέννων, να έχει απαντήσει στην επιστολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η οποία σε ιταμό και αυστηρό παράλληλα ύφος απευθύνει συστάσεις στην κυβέρνηση να μην ξαναπάρει πρωτοβουλίες για παροχές δίχως το πράσινο φως από τους δανειστές.

«Η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της, θα αντισταθούν στις γερμανικές πιέσεις. Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει και μπορεί να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου 2017, παρά τα εμπόδια και την καθυστέρηση, κυρίως από την πλευρά του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε» τονίζει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

Πάντως, το χρονοδιάγραμμα για μία επιστολή στενεύει και πληροφορίες λένε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κείμενο συμφωνίας πριν από τις αρχές του χρόνου. Πάντως, οι ίδιες πηγές έλεγαν στον ΑΝΤ1, ότι η επιστολή Ρέγκλινγκ μολονότι γραμμένη σε σκληρή γλώσσα δεν αιφνιδίασε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος μάλλον περίμενε ότι το περιεχόμενό της θα κινείται στο σκληρό μπρα ντε φερ που είναι σε εξέλιξη, σε όλα τα επίπεδα της διαπραγμάτευσης. Και όλα αυτά τη ώρα που η Γερμανία αναζωπυρώνει τα σενάρια για 4ο Μνημόνιο.

«Σε περίπτωση που οι δανειστές επιδείξουν επιείκεια στην Αθήνα, τότε η χώρα μας θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ» τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Όλα αυτά δημιουργούν εκνευρισμό στην Κομισιόν, που θεωρούν, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι ο κ. Σοίμπλε ρίχνει λάδι στην φωτιά και από την άλλη χαρακτηρίζουν τον κ. Τόμσεν εμμονικό, καλώντας την Κριστίν Λαγκάρντ να τον μαζέψει!

Πηγές της Κομισιόν τονίζουν ότι «φτάσαμε στο σημείο ο Β. Σόιμπλε να μπορεί να ανακοινώνει από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τι θα βγάλει το Eurogroup. Μα είναι αυτό σωστό; Είναι αυτό Ένωση; Είμαστε σε υπαρξιακή κρίση πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Από την άλλη πρέπει η Λαγκάρντ να το πάρει πάνω της, να παίξει το ρόλο της, απομονώνοντας τον Π. Τόμσεν, ο οποίος είναι εμπαθείς και εμμονικός διαχρονικά».

Συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου “βλέπει” πάντως ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” δεν είναι πολλά τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Κατά τον ίδιο, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και άλλοι που συμπαρατάσσονται μαζί του δεν θα εμμείνουν περισσότερο στις απόψεις τους. Τελικά, η διαφορά είναι με το ΔΝΤ, όχι με τους Ευρωπαίους, είπε ο κ. Παπαδημητρίου, εκτιμώντας πως η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει μέτρα όπως αυτά που ζητάει το Ταμείο.

 

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει από πλευράς του ότι αυτό που έκανε η κυβέρνηση αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας και εφόσον ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει υπερκαλυφθεί, δεν παραβιάζει τη Συμφωνία, διότι η ύπαρξη της τελευταίας δεν σημαίνει ακύρωση της λαϊκής κυριαρχίας και της δυνατότητας της κυβέρνησης να κυβερνά. "Οι όποιες αντιδράσεις ακούστηκαν, υπηρετούν, επομένως, άλλες σκοπιμότητες", τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Για τον ρόλο του ΔΝΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι η αποχώρηση του Ταµείου από το ελληνικό πρόγραµµα θα σήµαινε αποχώρησή του συνολικά από την Ευρώπη. "Και εκείνοι που επιµένουν να παραµείνει το ∆ΝΤ στο ελληνικό πρόγραµµα ίσως το κάνουν για να βρίσκεται το Ταµείο σε ετοιµότητα σε περίπτωση που χρειαστεί για άλλες χώρες της Ευρώπης. Ακριβώς γι’ αυτό το πρόβληµα µας υπερβαίνει και η θέση της κυβέρνησης είναι ότι, είτε µείνει είτε όχι το ∆ΝΤ, το ζητούµενο είναι να µην θέτει προσκόµµατα. Και η διαπίστωση που κάνουµε είναι ότι, ενώ µέχρι τώρα οι πιέσεις του Ταµείου σε ό,τι αφορά στη µείωση του χρέους –όπως εκ του αποτελέσµατος προκύπτει– έχουν κυρίως ρητορικό χαρακτήρα, δεν συµβαίνει το ίδιο µε τις πιέσεις του για πρόσθετα µέτρα".

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τις αιχμές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον Σόιμπλε: