X

Συνελήφθη ο ανιψιός του μακελάρη του Βερολίνου

Ακόμη δύο τζιχαντιστές, μέλη τρομοκρατικού πυρήνα συνελήφθησαν. Οι αρχές εξετάζουν για ποιο λόγο βρέθηκε στο Μιλάνο ο Άνις Άμρι.

Ant1news

Τρεις τζιχαντιστές που σχετίζονται με τον Άνις Άμρι συνελήφθησαν την Παρασκευή στην Τυνησία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν εμπλέκονται με κάποιον τρόπο στην επίθεση που σημειώθηκε στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου στις αρχές της εβδομάδας.

Ο ένας από τους τρεις συλληφθέντες είναι ανιψιός του Άμρι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση όλοι τους είναι μέλη "ενός τρομοκρατικού πυρήνα (...) που σχετίζεται με τον τρομοκράτη Άνις Άμρι".

Ο ανιψιός "ομολόγησε ότι ήταν σε επαφή με τον θείο του μέσω της κρυπτογραφημένης εφαρμογής Telegram προκειμένου να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από την αστυνομία" συνεχίζει το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, με ένα βίντεο που είχε στείλει στον Άμρι.

Ο ανιψιός, που είναι γιος της αδελφής του Άμρι, ομολόγησε επίσης ότι ο θείος του έστελνε χρηματικά ποσά χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία, για να τον βοηθήσει να μεταβεί στη Γερμανία. Υποστήριξε επίσης ότι ο θείος του ήταν ο "εμίρης" μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που εδρεύει στη Γερμανία και αποκαλείται "Ταξιαρχία Άμπου αλ Ουαλαά".

 

Οι τρεις συλληφθέντες είναι ηλικίας 18-27 ετών και ο "τρομοκρατικός πυρήνας" στον οποίο ανήκουν δρα από τη Φουσάνα, στα νότια της Τύνιδας, μέχρι την Ουεσλάτια, τη γενέτειρα του Άμρι, στην κεντρική Τυνησία.

Τι γύρευε ο Άνις Άμρι στο Μιλάνο; Οι αρχές εξετάζουν μια σειρά από σενάρια

Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό γιατί έβαλε τέλος στη φυγή του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης στο Βερολίνο, η Ιταλία διερωτάται σήμερα για ποιον λόγο κατέφυγε στα βόρεια προάστια του Μιλάνου ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Ευρώπη.

Προφανώς, δεν φτάνει κανείς κατά τύχη στο Σέστο Σαν Τζοβάνι, μια πρώην εργατική συνοικία 80.000 κατοίκων, όπου σκοτώθηκε ο Άνις Άμρι αφού άνοιξε πυρ εναντίον δύο Ιταλών αστυνομικών σε έναν έλεγχο ρουτίνας.

Εκτός των άλλων στην περιοχή αυτή, που είναι συγκοινωνιακός κόμβος, η παρουσία της αστυνομίας είναι πάντα έντονη.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός στον οποίο εντόπισαν οι αστυνομικοί τον Άμρι, στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, είναι επίσης το τέρμα μιας γραμμής του μετρό και αφετηρία πολλών λεωφορείων με τα οποία μετακινούνται καθημερινά πολλοί αλλοδαποί. Πούλμαν αναχωρούν από εκεί για την Ισπανία, το Μαρόκο, την Αλβανία ή τη νότια Ιταλία. Στους αστυνομικούς που του ζήτησαν τα χαρτιά του ο νεαρός Τυνήσιος είπε ότι δεν τα είχε μαζί του και ισχυρίστηκε ότι ήταν Καλαβρέζος.

 

"Οι καραμπινιέροι με ελέγχουν καθημερινά εδώ, μόλις κατεβαίνω από το λεωφορείο", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αζίζ, ένας νεαρός Μαροκινός. "Και μόλις πέσει η νύχτα η περιοχή ερημώνει, έτσι εξηγείται γιατί ένας άνθρωπος μόνος του εντοπίζεται αμέσως από τις περιπόλους", συνέχισε.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Μιλάνου, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα La Stampa, ο Άνις Άμρι έφτασε στην Ιταλία με τρένο από το Σαμπερί της Γαλλίας. Πέρασε τρεις ώρες στο Τορίνο, όπου οι αστυνομικοί ελέγχουν τώρα όλα τα βίντεο από το κύκλωμα παρακολούθησης για να ανακαλύψουν αν ήρθε σε επαφή με κάποιον. Στις εικόνες που έχουν αναλύσει μέχρι τώρα, δεν φαίνεται να τηλεφωνεί ποτέ σε κανέναν.

Φεύγοντας από το Τορίνο, κατευθύνθηκε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου και από εκεί στο Σέστο Σαν Τζοβάνι. Για να συναντήσει τα μέλη κάποιου δικτύου; Για να βρει πλαστά χαρτιά ώστε να φύγει από την Ευρώπη; Για να πάρει εκδίκηση για τα τέσσερα χρόνια που παρέμεινε φυλακισμένος στη Σικελία επειδή πυρπόλησε ένα σχολείο το 2011; Άγνωστο. Προς το παρόν, οι αρχές κάνουν μόνο υποθέσεις, σημειώνοντας όμως ότι το Σέστο Σαν Τζοβάνι, το αποκαλούμενο κάποτε "ιταλικό Στάλινγκραντ" λόγω της ισχυρής παρουσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος εκεί, είναι πλέον μια πολυπολιτισμική πόλη με σημαντική μουσουλμανική κοινότητα.

 

Είχε άραγε ραντεβού με κάποιον σύνδεσμό του; Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μιλάνου, Αντόνιο Ντε Ιέσου, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι ο Άνις Άμρι "δεν είχε καμία σχέση με το τζαμί του Σέστο".

Στην Ιταλία οι αρχές έχουν κάνει έρευνες για τα δίκτυα των "συμπαθούντων" των τζιχαντιστών. Διαπιστώθηκε ότι μόλις λίγες δεκάδες Ιταλοί έφυγαν για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία ή το Ιράκ. Μολονότι τα προπαγανδιστικά βίντεο του ΙΚ εξαπέλυαν απειλές εναντίον της Ρώμης, δεν έχει σημειωθεί καμία τζιχαντιστική επίθεση στη χώρα. Αρκετοί Ιταλοί όμως έχουν σκοτωθεί σε τέτοιες επιθέσεις στο εξωτερικό, όπως στο Παρίσι ή στο Μπαγκλαντές. Η σορός της Φαμπρίτσια Ντι Λορέντσο, 31 ετών, που σκοτώθηκε στο Βερολίνο, αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα με ειδική πτήση από τη Γερμανία στη Ρώμη.