X

Επανεκκίνηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

Το πνεύμα των Χριστουγέννων «άγγιξε» και τη διαπραγμάτευση. Η επιστολή Τσακαλώτου "ξεπάγωσε" τα μέτρα. Για δικαίωση μιλά το Μαξίμου. Οι αντιδράσεις των κομμάτων.

Ant1news

Το πνεύμα των Χριστουγέννων «άγγιξε» και τη διαπραγμάτευση, καθώς χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσουν, μετά το "πάγωμά" του στα μέσα Δεκεμβρίου με αφορμή την έκτακτη βοήθεια που έδωσε η κυβέρνηση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι ο ESM έλαβε την επιστολή από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Έτσι, εκτός απροόπτου στο EWG της 12ης Ιανουαρίου θα ανάψει το πράσινο φως, ώστε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το Χρέος να ενεργοποιηθούν με το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών. "Το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ αποτελεί την αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές", τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

 

Από πλευράς της η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει για το αυτονόητο: Ότι ξεκινάει μια συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει με επωφελής όρους για τη χώρα.

Για θετική εξέλιξη κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ. «Μετά την απώλεια πολύτιμου για την οικονομία μας χρόνου, λόγω των ψευτοπαλληκαρισμών του κ. Τσίπρα, είναι θετικό ότι ξαναρχίζουν οι διαδικασίες για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ.

Βαρύ λογαριασμό για τους Έλληνες «βλέπει» το Ποτάμι. «Πριν η κυβέρνηση σπεύσει να πανηγυρίσει καλό θα ήταν να ξέρουμε και τι γράφει στην επιστολή μετανοίας και τι δεσμεύσεις ανέλαβε. Γιατί έχουμε συνηθίσει πλέον ότι οι διαπραγματεύσεις της συνοδεύονται πάντα από βαρύ λογαριασμό για τους Έλληνες», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού.