X

Με μέτρα από τις συντάξεις θα καλυφθεί η όποια απόκλιση από τους στόχους

Όχι μόνο επιστρέφει δυναμικά ο "κόφτης" αλλά αφορά τις συντάξεις και το έτος 2016! Ποιες άλλες δεσμεύσεις "επισύναψε" η κυβέρνηση στην επιστολή προς τον ESM;

Ant1news

Όχι μία αλλά αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις φαίνεται ότι έκρυβε η επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές.

Όχι μόνο επιστρέφει δυναμικά ο «κόφτης», αλλά αφορά τις συντάξεις και το έτος 2016, εάν και εφόσον δεν επιβεβαιωθεί ο στόχος του πλεονάσματος.

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%), τότε οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016».

Στην επιστολή υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα σημεία, όπως η δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών να μην προχωρήσει εκ νέου σε καμιά παροχή χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι θεσμοί.

Όπως, συγκεκριμένα, διευκρινίζεται στην επιστολή, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Παρ όλα αυτά, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν: "Ας μην ανησυχούν, χρονιάρες μέρες, όλοι αυτοί που θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και σήμερα κόπτονται για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα!".

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «καμία νέα δέσμευση» της Κυβέρνησης δεν υπήρξε μέσω της επιστολής με την οποία «ξεπάγωσαν» οι συζητήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η δύσκολη συνέχεια της δεύτερης αξιολόγησης, μετά τις γιορτές, με την ελληνική πλευρά να συνεχίζει να αναζητά πολιτική λύση στα πιο δύσκολα από τα θέματα.

 Οι απαιτήσεις για περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο που επαναλαμβάνει κάθε φορά ο Πολ Τόμσεν, θα τεθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, έχοντας για άλλη μια φορά την γερμανική υποστήριξη.