X

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του Τζορτζ Μάικλ

Οι μεγάλοι σταθμοί της καριέρας του και οι άγνωστες δωρεές εκατομμυρίων. Ταλαιπωρημένος τελευταία ο ποπ σταρ που έφυγε από την ζωή ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Ant1news

Η είδηση του θανάτου του Τζορτζ Μάικλ, του μεγαλύτερου ποπ σταρ των τελευταίων ετών, προκάλεσε παγκόσμια θλίψη.

O χαμός του Βρετανού τραγουδιστή ήρθε να προστεθεί σε μία «μαύρη» χρονιά για το μουσικό στερέωμα μετά τον θάνατο, μεταξύ άλλων, του Λέοναρντ Κοέν, του Ντέιβιντ Μπόουι και του Πρινς.

Ο τραγουδιστής με σόλο καριέρα και «θητεία» στο συγκρότημα Wham βρέθηκε νεκρός από καρδιακό επεισόδιο στα 53 του χρόνια, στο σπίτι του στο Λονδίνο,  ανήμερα των Χριστουγέννων.

Μέχρι στιγμή τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο του ποπ σταρ του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Γιώργος Κυριάκος Παναγιώτου, δεν έχουν διευκρινιστεί .

Ο θάνατός του έχει μια δόση τραγικής ειρωνείας, αν σκεφτεί κανείς ότι, ήταν αυτός που είχε τραγουδήσει το τραγούδι που αποτελεί ορόσημο των Χριστουγέννων, σε όλο τον κόσμο, το “Last Christmas”.

Ο Τζορτ Μάικλ τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπιζε διάφορες περιπέτειες με την υγεία του λόγω ναρκωτικών και αλκοόλ, ενώ μία πνευμονία τον είχε ταλαιπωρήσει για αρκετό χρονικό διάστημα, το 2012.

  

Ωστόσο, σε πρόσφατες φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα “Sun”, ο διάσημος ερμηνευτής έδειχνε φανερά ταλαιπωρημένος αλλά και με αρκετά παραπάνω κιλά.

Οι "σταθμοί" της καριέρας του

O Τζορτζ Μάικλ γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1963 στο Λονδίνο, γιος ενός Κύπριου ιδιοκτήτη εστιατορίου και μιας Αγγλίδας χορεύτριας.

Η μουσική του καριέρα ξεκίνησε ως DJ. Παράλληλα στα εφηβικά του χρόνια σχημάτισε τους θρυλικούς Wham!, όταν γνώρισε τον συνομήλικό του, Άντριου Ριτζέλι.

Δεν ήταν λίγα τα τραγούδια του τα οποία κατέκτησαν την κορυφή των charts σε Μεγάλη Βρετανία, Η.Π.Α. και πολλές ακόμα χώρες του κόσμου, κυριαρχώντας στα μουσικά 80's.

Εκείνα που ξεχώρισαν, μεταξύ άλλωνμ, ήταν σίγουρα το Careless Whisper, το Wake Me Up Before You Go-Go, το Last Christmas αλλά και το Freedom.

Το 1987 ξεκίνησε σόλο καριέρα, καταγράφοντας πωλήσεις 100 εκατομμυρίων δίσκων τις σχεδόν τέσσερις δεκαετίες της καλλιτεχνικής του παρουσίας.

Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος Fantastic έφτασε στο Νο. 1 του Ηνωμένου Βασιλείου το 1983, όπως και ο επόμενος, Make it Big το 1984, ο οποίος περιλάμβανε και το σόλο τραγούδι του Τζορτζ Μάικλ Careless Whisper, το οποίο έφτασε στο Νο. 1 σε 25 χώρες.

 

Επίσης, ήταν μέλος του συγκροτήματος BandAid το οποίο τραγούδησε το Do They Know It's Christmas?. 

Οι Wham! διαλύθηκαν το 1986 και από τότε ο Τζορτζ Μάικλ ακολούθησε σόλο καριέρα.

Ο πρώτος σόλο δίσκος του, Faith, που κυκλοφόρησε το 1987, έχει πουλήσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Ο Τζορτζ Μάικλ έφτασε 7 φορές στην κορυφή των Βρετανικών τσαρτ και 8 φορές στο Billboard Hot 100 των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της 35ετούς καριέρας του, κέρδισε πολυάριθμα μουσικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων τριών βραβείων Brit, τεσσάρων MTV Video Music Awards, τριών Αμερικανικών Μουσικών Βραβείων και δύο βραβείων Γκράμι.

Το 2004, η Ακαδημία Ραδιοφώνου ανακοίνωσε ότι ο Τζορτζ Μάικλ ήταν ο καλλιτέχνης του οποίου τα έργα παίχθηκαν περισσότερο στο βρετανικό ραδιόφωνο την περίοδο 1984-2004.

Κατά τα έτη 2006, 2007, 2008 ο Τζορτζ Μάικλ πραγματοποίησε παγκόσμια περιοδεία με την ονομασία 25 Live tour.

Η παρουσία στην Αθήνα και τα... ελληνικά

Κάποιοι είχαν την τύχη να βρεθούν στη συναυλία του Τζορτζ Μάικλ στο ΟΑΚΑ το 2007. Τότε, ο τραγουδιστής με ρίζες από την Κύπρο, είχε εμφανιστεί στη σκηνή με την ελληνική σημαία στα χέρια του και είχε… επιχειρήσει να μιλήσει ελληνικά.

Οι σκηνές σίγουρα έχουν μείνει αξέχαστες σε όσους τις έζησαν από κοντά, όμως όλος ο κόσμος θρηνεί τη «φυγή» του Μάικλ από τη ζωή ανήμερα των Χριστουγέννων.

 

 

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η Μαντόνα, ο Έλτον Τζον, ο Πολ Μακάρτνεϊ και πολλοί άλλοι, ανώνυμοι και επώνυμοι θαυμαστές και φίλοι του Τζορτζ Μάικλ, απότισαν φόρο τιμής στον αστέρα της ποπ που έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 53 ετών.

Ο Τζορτζ Μάικλ άφησε την τελευταία του πνοή ανήμερα τα Χριστούγεννα και η βρετανική αστυνομία θεωρεί ότι ο θάνατός του δεν είναι «ύποπτος». Ο μάνατζέρ του, Μάικλ Λίπμαν, είπε ότι ο τραγουδιστής πέθανε από καρδιακή προσβολή.

 

 

«Είμαι συντετριμμένος από την απώλεια του πολυαγαπημένου φίλου μου, του Γιογκ. Εγώ, και οι αγαπημένοι του, οι φίλοι του, ο κόσμος της μουσικής, όλος ο κόσμος. Θα τον αγαπάμε πάντα» έγραψε στο Twitter ο Άντριου Ρίτζλεϊ, ο φίλος του με τον οποίο ίδρυσαν μαζί το ντουέτο Wham! στις αρχές της δεκαετίας του '80.

«Αντίο φίλε μου. Άλλος ένας μεγάλος καλλιτέχνης μας αφήνει» ήταν το μήνυμα που έστειλε η Μαντόνα.

 

«Η γλυκιά μουσική του Τζορτζ Μάικλ θα ζει ακόμη και μετά τον ξαφνικό θάνατό του. Συνεργαστήκαμε αρκετές φορές και το μεγάλο ταλέντο του πάντα έλαμπε ενώ το αυτοσαρκαστικό χιούμορ του καθιστούσε την εμπειρία αυτή ακόμη πιο ευχάριστη» είπε ο Πολ Μακάρτνεϊ.

 

Πολλοί θαυμαστές του άφησαν λίγα λουλούδια και άναψαν κεριά έξω από τα σπίτια του, στο Λονδίνο και το Όξφορντσιρ.

«Μεγάλωσα μαζί του. Ήταν μια μουσική συλλογή για τους καλούς και τους κακούς καιρούς. Και ήρθα σήμερα εδώ απλώς και μόνο για να πω ‘Ευχαριστώ Τζορτζ’ για τη μουσική» είπε ένας από αυτούς.

 

 

Νωρίτερα, ο Έλτον Τζον, στενός φίλος και συνεργάτης του Τζορτζ Μάικλ, τον αποχαιρέτησε λέγοντας ότι «έχασε έναν αγαπημένο φίλο, την ευγενέστερη και πιο γενναιόδωρη ψυχή».

 

 

Οι άγνωστες δωρεές εκατομμυρίων

Δεν ήταν εκείνοι που γνώριζαν πως ο Τζορτζ Μάικλ είχε έντονη φιλανθρωπική δράση, για την οποία απαιτούσε άκρα μυστικότητα.

Ο ποπ σταρ έκανε δωρεές τόσο σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς όσο και εκείνους που καταπολεμούν τον καρκίνο και το AIDS εξαιτίας τον οποίων έχασε την μητέρα του και τον πρώτο έρωτα της ζωής του.

Ακόμη συμμετείχε σε φιλανθρωπικές πράξεις για καλούς σκοπούς, όπως το θρυλικό «Do they know it's Christmas» για την καταπολέμηση της πείνας στην Αιθιοπία.

Μάλιστα,  όπως ανέφερε ο Independent, ο Τζορτζ Μάικλ είχε παραχωρήσει τα δικαιωμάτα του «Jesus to a child» για την κάλυψη των αναγκών συμβουλευτικής γραμμής σε παιδιά και εφήβους.