X

Κίνδυνος παραγραφής υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος

Τα πάνω-κάτω φέρνει απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, αφού ανοίγει τον δρόμο για την ακύρωση εκατοντάδων φορολογικών ελέγχων.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Διάπλατα το δρόμο για την ακύρωση εκατοντάδων φορολογικών ελέγχων που έχουν γίνει στις λεγόμενες “λίστες” Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ.  ανοίγει μια νέα δικαστική απόφαση που δικαιώνει φορολογούμενο στον οποίο είχαν επιβληθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Πρόκειται για υπόθεση κληρονόμου, ο οποίος κλήθηκε μετά από φορολογικούς ελέγχους να καταβάλει τα ποσά λόγω υπολοίπων σε τραπεζικούς λογαριασμούς του κληρονομούμενου, αλλά και στη λίστα Λαγκάρντ.

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείο κρίνει ότι ουσιαστικά όλες οι υποθέσεις και τα χρόνια για τα οποία έγινε ο έλεγχος έχουν παραγραφεί.

Νομικοί κύκλοι για την απόφαση του Εφετείου

  • Οι χρήσεις έως το 2006 έχουν παραγραφεί (θα πρέπει να έχει ήδη πραγματοποιηθεί έλεγχος εντός της 5ετίας)
  • Για χρήση 2007 τα στοιχεία καταθέσεων υπήρχαν και έπρεπε να έχουν ζητηθεί εντός της 5ετίας
  • Οι υποθέσεις δεν εμπίπτουν ούτε στην προβλεπόμενη 20ετη παραγραφή από νόμο του 2013

Στην πράξη, όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι, τα παραπάνω ανοίγουν το δρόμο για την ακύρωση λόγω παραγραφής των αποτελεσμάτων των φορολογικών ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται σε λίστες όπως η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Μπόργιανς και η τεράστια λίστα των 65 CD με τους 1,3 εκατομμύρια μεγαλοκαταθέτες.

Σε μία άλλη υπόθεση, επιχείρηση προσέφυγε στα δικαστήρια γιατί τα πρόστιμα που της επεβλήθησαν ήταν 181% του κύριου φόρου, λόγω ανακριβούς δήλωσης. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι μπορεί να κάνει χρήση, ευνοϊκότερου νόμου που ψηφίστηκε, μετά την επιβολή του προστίμου και έτσι μειώθηκε το πρόστιμο.