X

Παραίτηση στον Δήμο Αθηναίων για τη ρόδα στο Σύνταγμα

Σάλος με τη ρόδα παρατήρησης που στήθηκε αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Την απομάκρυνσηή της ζήτησε ο Δήμος Αθηναίων. Τι λέει η εταιρία διαχείρισης.

Ant1news

Την παραίτησή του από Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, που είναι υπεύθυνος για τις εορταστικές εκδηλώσεις, υπέβαλε ο Χρήστος Τεντόμας, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε με τη ρόδα στο Σύνταγμα την απομάκρυνση της οποίας ζήτησε ο Δήμος Αθηναίων.

Σε ανακοίνωση του ο Δήμος αναφέρει ότι «ακολουθώντας την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεαμάτων, ο Δήμος Αθηναίων απορρίπτει το αίτημα της επιχείρησης που διαχειρίζεται τη Ρόδα Παρατήρησης στην πλατεία Συντάγματος να παραταθεί η παραμονή της έως ότου προσκομιστούν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία. Ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε την αποσυναρμολόγηση και την απομάκρυνση της κατασκευής».

Λίγες ώρες νωρίτερα πάντως, συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων διαβεβαίωναν μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η ρόδα θα λειτουργήσει «χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια, όσο μεγάλη κι αν είναι η πίεση, απ’ οπουδήποτε». Απέδιδαν μάλιστα την καθυστέρηση στην προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων στις αργίες των γιορτών: «ανακαλούνται άδειες των ειδικών μελετητών της εταιρείας έτσι ώστε σήμερα, ή τα επόμενα 24ωρα να δοθούν τα χαρτιά και να γίνουν οι παρεμβάσεις για να λειτουργήσει η ρόδα». Παράλληλα, υποστήριζαν ότι «οι μέρες για δωρεάν χρήση της ρόδας, που χάθηκαν από την περίοδο των γιορτών, θα μεταφερθούν μέσα στον Ιανουάριο».

  

Την ίδια ώρα κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση  αναφορικά με τη ρόδα που στήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία εταιρεία, ενώ έχουν προστεθεί και δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για το εάν πληρούνται  συνθήκες ασφαλείας της ρόδας .

Στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας βρίσκεται το εάν υπάρχει θέμα παραβίασης των πολεοδομικών όρων που θα μπορούσαν να εκθέσουν σε κίνδυνο όσους βρίσκονται στη ρόδα και στο χώρο όπου έχει στηθεί, αλλά και το εάν έχει υπάρξει παράβαση καθήκοντος, καθώς το έργο δεν έχει λάβει ακόμα τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας. 

 

Η εταιρεία που έχει τα δικαιώματα χρήσης της ρόδας παρατήρησης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ανέγερσή της πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο και πολύπειρο προσωπικό της ιδιοκτήτριας ολλανδικής εταιρείας. Ο έλεγχος των μελετών και η πιστοποίησή τους από ανεξάρτητο φορέα ήταν δυνατό να ξεκινήσει μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης και κατόπιν αυτές θα προσκομίζονταν στην επιτροπή του δήμου για έλεγχο και χορήγηση της άδειας λειτουργίας της. Στη διάρκεια των ελέγχων των μελετών υπήρξαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τον φορέα πιστοποίησης, οι οποίες λόγω των εορταστικών ημερών δεν μπόρεσαν να απαντηθούν άμεσα από τους κατασκευαστές. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε με πρωτοβουλία των Ολλανδών ιδιοκτητών της ρόδας μέσω της εταιρείας μας ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να προσκομισθούν τα τεχνικά στοιχεία που να απαντούν σε όλα τα ερωτήματα και να υπερκαλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας της ρόδας παρατήρησης. Το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τις δημοτικές αρχές και συμμορφούμενοι στην απόφαση του δήμου θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες στην αποξήλωσή της».

Η εταιρεία που είχε αναλάβει την εργολαβία της εγκατάστασης θα επωμιστεί όλα τα έξοδα της απομάκρυνσης της ρόδα. Ο Δήμος Αθηναίων εξάλλου δεν θα συμμετείχε οικονομικά σε καμία πτυχή της ρόδας.