X

“Θύελλα” για το δημοσίευμα του Guardian

Σφοδρή επίθεση από το Μάξιμου στην βρετανική εφημερίδα. Προβληματικό χαρακτήρισε το δημοσίευμα ο Ξανθός. "Φωτιές" άναψε το σχόλιο του Πολάκη στο facebook.

Ant1news

Της Κατερίνας Χαραλαμπάκου

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει με αφορμή το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian που κάνει λόγο για εικόνα κατάρρευσης των νοσοκομείων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον τίτλο «Πεθαίνουν ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν».

Ανυπόστατο, ψευδές και κατευθυνόμενο χαρακτηρίζει το Μαξίμου το δημοσίευμα. Με εκτεταμένο ανεπίσημο σημείωμα εγκαλεί τους συντάκτες του άρθρου επειδή όπως αναφέρει, επικαλούνται στοιχεία του 2011 και του 2012.

«Οι συντάκτες του επίμαχου ρεπορτάζ ενδιαφέρθηκαν για την κατάσταση στην Υγεία με καθυστέρηση 5 ετών! Και αυτό διότι η κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης που παρουσιάζεται είναι άκρως αντιπροσωπευτική αυτής που επικρατούσε το 2011 και το 2012, επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Με τον τρόπο αυτόν προσπαθούν να εκμηδενίσουν, με στοιχεία όμως του 2012, όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης για την ενίσχυση της Υγείας σε όλα τα επίπεδα, επιλογή που αποτελεί στρατηγικό της στόχο: Να ξαναχτίσει δηλαδή προς όφελος όλων των πολιτών τη δημόσια Υγεία, που διέλυσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων» σχολιάζουν κύκλοι του Μαξίμου.

 

Ο Υπουργός Υγείας σε νέες του δηλώσεις στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» κάνει λόγο για ένα δημοσίευμα «πραγματικά προβληματικό, που δημιουργεί μία συνολική απαξίωση για τις υπηρεσίες δημόσιας περίθαλψης στην Ελλάδα», σημειώνοντας μάλιστα πως «όσοι νομίζουν ότι με καταστροφολογικές προσεγγίσεις στηρίζουν το ΕΣΥ και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων είναι βαθιά νυχτωμένοι». 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Guardian, έκανε την εκτίμηση ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία σήμερα είναι χειρότερη από την περίοδο 2011-2012. Ωστόσο, η κ. Παγώνη, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, χαρακτήρισε υπερβολικό το δημοσίευμα, καθώς, όπως είπε, δεν ισχύει ότι όποιος μπαίνει σε δημόσιο νοσοκομείο πεθαίνει, αλλά υποστήριξε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και υποχρηματοδότησή τους.

Την ίδια ώρα θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ακόμα μια φορά η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ.

Με αφορμή τις δηλώσεις Πολάκη η ΠΟΕΔΗΝ καταθέτει εναντίον του μηνυτήρια αναφορά και αγωγή για αποκατάσταση του κύρους της. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ απαντά στο σχόλιο του κ. Πολάκη, και ξεκαθαρίζει πως «δεν είναι ΚΕΕΛΠΝΟ για να ανεβάζει και να κατεβάζει προέδρους». «Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ εκλέγεται ευτυχώς από τους εργαζόμενους» προσθέτει και σημειώνει ότι «ο κ.Πολάκης μπέρδεψε την εξουσία, το Κράτος με τους θεσμούς της Δημοκρατίας».

 

Κατά του Παύλου Πολάκη και το ΠΑΣΟΚ καθώς σε ανακοίνωσή του τονίζει,  μεταξύ άλλων, πως «στην απάντησή του μέσω Facebook, όπως συνηθίζει ο αναπληρωτής υπουργός υγείας με το γνώριμο απαράδεκτο για το αξίωμα που φέρει ύφος, ξιφουλκεί κατά πάντων. Είναι δοκιμασμένος τρόπος να θολώνεις νερά για να μην αναλαμβάνεις  τις ευθύνες σου για τις 150 κλίνες στις κλειστές ΜΕΘ ενώ η γρίπη είναι σε έξαρση και πολλοί συνάνθρωπο μας χάνουν τη ζωή τους».

Το δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας ισχυρίζεται ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στα νοσοκομεία είναι αυξημένα, η άνοδος στις λοιμώξεις είναι απειλητική και οι ελλείψεις προσωπικού αλλά και ιατρικού εξοπλισμού και υλικών αποδυναμώνουν το σύστημα υγείας.