X

Το “ξεπάγωμα” της διαπραγμάτευσης περιμένει η Κυβέρνηση

Οι κρίσιμες ημερομηνίες μέσα στον Ιανουάριο και οι αγωνίες… της ελληνικής Κυβέρνησης. Σκληρή αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ –ΝΔ με όρους μπάσκετ.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μετά τη Χριστουγεννιάτική ραστώνη, στην κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την επιστροφή στην των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, στην Αθήνα.

Η ημερομηνία παραμένει ακόμα άγνωστη καθώς πολλά θα κριθούν στην κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 12 Ιανουαρίου.

 Η κυβέρνηση προσδοκά να μην υπάρξουν νέες εμπλοκές και ο κύκλος των διαπραγματεύσεων να έχει κλείσει έως το πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς στις 26 Ιανουαρίου.

Βέβαια παραμένει η «διαφωνία» μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σχετικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, από την στιγμή που το Βερολίνο αρνείται να συζητήσει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης διευθέτησης του χρέους.

 Υπό αυτές τις συνθήκες το Ταμείο επαναφέρει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, σε ασφαλιστικό και φορολογικό προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, έστω και αν το ίδιο εκτιμά ότι ακόμα και με νέα μέτρα δεν θα επιτευχθούν.

Το μεγάλο θέμα για την Ελληνική πλευρά παραμένουν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, οι οποίοι θα πρέπει να αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα αφορά τις προβλέψεις για την τετραετία 2018-2021 και βέβαια να μην περιλαμβάνει νέα μέτρα.

 

Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με φόντο το "4ο μνημόνιο"

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το Κυπριακό, φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την αξιολόγηση και τα επικείμενα μέτρα που ενδεχομένως να κρύβει.

Βροχή οξύτατων δηλώσεων είχαμε μεταξύ του Εκπροσώπου τύπου της ΝΔ, που έκανε λόγω για 4ο Μνημόνιο και του Μεγάρου Μαξίμου, να τον χαρακτηρίζει συκοφάντη.

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, όπως λέει ο λαός μας. Η ΝΔ από την αρχή του έτους δικαιώνει την παροιμία. Δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση που να μη λέει ψέματα! Επειδή ο κ. Κικίλιας δείχνει να μην καταλαβαίνει από πολιτική, θα του το πούμε με όρους μπάσκετ. Σήμερα έκανε τριπλ ντάμπλ. Είναι διπλά ψεύτης, αναξιόπιστος και συκοφάντης», ανέφερε σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Δεν ξέρετε ούτε από μπάσκετ, ούτε από πολιτική», απάντησε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αφού εξήγησε τι σημαίνουν οι μπασκετικοί όροι που χρησιμοποίησε το Μαξίμου, χρησιμοποίησε προγενέστερες δηλώσεις του Εκπροσώπου της Κυβέρνησης, Δημήτρη Τζανακόπουλου, αλλά και του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για να καταδείξει την αντίφαση στα όσα υποστηρίζει η Κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα νέα μέτρα και το συμφωνηθέν πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Τζανακόπουλου, ο οποίος επίσης με ανάρτηση του στο Twitter, έκανε λόγο για νέα «συμφωνία ψεύδους» από πλευράς ΝΔ το 2017.

 

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι, «δεν αξίζει στους Έλληνες τέτοια Κυβέρνηση» και συμπλήρωσε ότι πρέπει να σταματήσει το «μαρτύριο του Ταντάλου» για τον Ελληνικό λαό.

Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς εξαπέλυσε και το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι, «οι μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα, δείχνουν ότι τα «ματωμένα» πλεονάσματα, για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, στηρίζονται πάνω στη φοροληστεία και τη χρεοκοπία των εργαζομένων».

Στην πολιτική αντιπαράθεση παρενέβη με ανάρτηση του και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης , στην οποία αναφέρει, «η καριέρα είναι χολέρα. Γι αυτό υπερφορολογούν νέους, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες για να τους σώσουν απ την επώδυνη ασθένεια».