X

Αριάδνη: Στην “κατάψυξη” η χιονισμένη χώρα! (βίντεο)

Χιονίζει από τα ξημερώματα του Σαββάτου σε όλη σχεδόν τη χώρα. Παγετός και ισχυροί άνεμοι. Προβλήματα στις μετακινήσεις στο εθνικό δίκτυο. Μέχρι και -17 η θερμοκρασία!

Ant1news

Χιονόπτωση σημειώνεται σε όλη τη χώρα από τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ λόγω των αρνητικών θερμοκρασιών και των ισχυρών βοριάδων το χιόνι παγώνει και η αίσθηση του κρύου είναι πολύ πιο έντονη από την πραγματική θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οι παρούσες καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν μέχρι τουλάχιστον και την Δευτέρα. Δείτε εδώ την αναλυτική πρόβλεψη του καιρού.

Από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε η χιονόπτωση στα ορεινά της Αττικής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα πρώτα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τη Δευτέρα θα παραμείνουν ανοιχτοί σταθμοί του μετρό, καθώς και θερμαινόμενοι χώροι του Δήμου Αθηναίων, για την προστασία των αστέγων.

Στη Λέσβο και στη Χίο η χιονόπτωση ξεκίνησε από τη νύχτα, με τους δρόμους να έχουν παγώσει, τα χιόνια να έχουν φτάσει μέχρι τις παραλίες, χωριά να έχουν αποκλειστεί και τις εικόνες να προκαλούν δέος. Δείτε τες εδώ.

Πάτρα: Έκλεισε η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Έκλεισε, για λόγους ασφαλείας λόγω της χιονόπτωσης, αλλά και του παγετού, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της γέφυρας, κατόπιν συνεννόησης με την Αστυνομία, κρίθηκε αναγκαίο να κλείσουν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα.

Και τούτο διότι υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στο οδόστρωμα κομμάτια από παγωμένο χιόνι, που υπάρχει στα ψηλά σημεία της γέφυρας.

Όσον αφορά στο πότε θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία αυτό εξαρτάται, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της γέφυρας, από τις καιρικές συνθήκες.

Στο μεταξύ, όσοι θέλουν να κινηθούν από την Αχαΐα προς την Αιτωλοακαρνανία και το αντίθετο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα φέρι μποτ του πορθμείου Ρίου Αντιρρίου, όπου τα δρομολόγια διεξάγονται κανονικά.

Στον πάγο η Θεσσαλία

Στα λευκά ντύθηκε η πόλη της Λάρισας, σήμερα Σάββατο, καθώς συνεχίστηκε η χιονόπτωση που ξεκίνησε από χθες το βράδυ. Το χιόνι μέσα στη πόλη σε διάφορα σημεία έφτασε στα 2-5 εκατοστά, με την θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους -4 βαθμούς Κελσίου.

 Οι υπηρεσίες του δήμου, από χθες το βράδυ, ρίχνουν αλάτι στους δρόμους καθώς η ολισθηρότητα των δρόμων και κυρίως των πεζοδρομίων είναι μεγάλη.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και πολιτικής προστασίας, Γιώργος Σούλτης, τόνισε «Ρίχνουμε μεγάλες ποσότητες αλατιού από χθες στη 1 π.μ. γιατί όσο χιόνι πέφτει γίνεται αμέσως πάγος λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Το αλάτι είναι απαραίτητο και αναμένουμε νέα φορτηγά ώστε να υπάρχει συνεχής τροφοδότηση».

 Έντονες όμως είναι χιονοπτώσεις και σε όλο το νομό της Λάρισας και κυρίως στα ανατολικά, επισημαίνει από την πλευρά του αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λάρισας Δημήτρης Παπαδημόπουλος, σημειώνοντας πως 11 μηχανήματα της Περιφέρειας έχουν κινητοποιηθεί για να διατηρούνται οι δρόμοι ανοιχτοί, μαζί με τις «Αλατιέρες» που ρίχνουν αλάτι.

 Αντιολισθητικές αλυσίδες σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας είναι απαραίτητες στις περιοχές: Αγιά Λάρισας - Επ. Ο. Ελάφου -Σκλήθρου. • Ε.Ο. Αγιόκαμπου - Σκλήθρου • Ε.Ο. Δήμητρας - Ανατολής • Ε.Ο. Αγιάς - Μελιβοίας • Ε.Ο. Αγιάς - Καλαμακίου • Ε.Ο. Αγιάς - Δήμητρας • Ε.Ο. Αγιάς - Αγιόκαμπου, από 1ο έως 6ο χλμ.

 -Ελασσόνα Λάρισας • Ε.Ο. Ελασσόνα -Γρεβενών, 1ο έως 33ο χλμ. • Εντός πόλεως Ελασσόνας. • Ε.Ο. Κατερίνης - Ελασσόνα, από 41ο έως 61ο χλμ. • Ε.Ο. Λάρισας - Κοζάνης, από 30ο έως 70ο χλμ. • Π.Ε.Ο. Λάρισας - Κοζάνης, 38Ο έως 60Ο χλμ. Περιοχή Φαρσάλων • Όλο το οδικό δίκτυο στα Φάρσαλα Λάρισας.

Xιονισμένα και τα Φάρσαλα

Δείτε το βίντεο του ifarsala.gr

Λαμία: Χιονοπτώσεις με ένταση αλλά χωρίς προβλήματα

Πρωτόγνωρες, σχεδόν «πολικές», θερμοκρασίες καταγράφονται στην Κεντρική Ελλάδα, όπου σε ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας ο υδράργυρος έφτασε και τους -12 βαθμούς Κελσίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πόλη της Λαμίας έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες -5 βαθμούς με δριμύ ψύχος και με τον κρατικό μηχανισμό να δίνει μάχη όλη τη νύχτα για να αποφύγει τους παγωμένους δρόμους.

Από τις 3 τα ξημερώματα με δυσκολίες γίνονται οι μετακινήσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, κυρίως λόγω παγετού, ενώ την ίδια στιγμή τα εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν αδιάλειπτα αλάτι για να το κρατήσουν ανοιχτό.

Στον εθνικό δρόμο Αθήνας-Λαμίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες, υπήρξαν προβλήματα κυρίως στην κίνηση μεγάλων φορτηγών αυτοκινήτων στην περιοχή του Μαρτίνου και στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Σε αρκετές περιπτώσεις η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαρτίνου από το 117χλμ μέχρι το 130χλμ σταμάτησε την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων έτσι ώστε να παρεμβαίνουν τα εκχιονιστικά και να ρίχνουν αλάτι στο οδόστρωμα για να διατηρείται ο δρόμος ανοιχτός. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αρκετές περιπτώσεις ο υδράργυρος έπεσε στην συγκεκριμένη περιοχή στους -9 βαθμούς.

Παρόμοιες ήταν οι συνθήκες και στο τμήμα της εθνικής οδού Λαμίας-Θεσσαλονίκης μετά το 240χλμ στην περιοχή των Ραχών έως τους Αγίους Θεοδώρους,στα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία. Όλη τη νύχτα και στα δύο αυτά κομβικά σημεία δόθηκε μια μάχη για να αντιμετωπιστούν και οι χιονοπτώσεις αλλά κυρίως ο παγετός ενώ και στο υπόλοιπο τμήμα της εθνικής οδού έπεσαν τόνοι αλατιού ιδιαίτερα στην περιοχή του Μώλου και των Καμένων Βούρλων όπου αποφεύχθηκαν τα προβλήματα.

 

Σε ό,τι αφορά το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας όλη τη νύχτα δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν συνεχώς αλάτι στο δρόμο Λαμίας -Δομοκού όπου η χιονόπτωση ήταν συνεχής και οι θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές, αφού το θερμόμετρο έδειξε - 10 βαθμούς Κελσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κίνηση γίνεται με αλυσίδες ενώ κατά περιόδους η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας απαγορεύει την κίνηση των βαρέων οχημάτων τα οποία σταθμεύουν λίγο μετά την Λαμία και συνεχίζουν το ταξίδι τους μόνο στις περιπτώσεις που έχει γίνει παρέμβαση μηχανημάτων ρίχνοντας αλάτι.

Παρόμοιες συνθήκες είχαμε και στο δρόμο Λαμίας -'Αμφισσας στην περιοχή του Μπράλου όπου όλη τη νύχτα εκχιονιστικά μηχανήματα έριξαν τόνους αλάτι για να αντιμετωπίσουν τις πολικές θερμοκρασίες και τον παγετό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χιονόπτωση δεν είχε ιδιαίτερη ένταση στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά το οδόστρωμα πάγωνε συνεχώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλη τη νύχτα δόθηκε μάχη όχι μόνο στα κρίσιμα χιλιόμετρα στη Ράχη Τυμφρηστού αλλά ακόμη και στα πεδινά τμήματα στην περιοχή της Μακρακώμης καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μαζί με τις χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα τα οποία προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να αντιμετωπίσουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς.

 

Σε ό,τι αφορά τα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας η χιονόπτωση ξεκίνησε από χθες το απόγευμα συνεχίστηκε με ιδιαίτερη ένταση μέχρι και σήμερα το πρωί ενώ το κρύο μαζί με το βοριά έχουν κατεβάσει το θερμόμετρο ακόμη και στους - 12 βαθμούς Κελσίου.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας με το θερμόμετρο να δείχνει -4 βαθμούς έχουν παγώσει αρκετά τμήματα της πόλης και συνεργεία του δήμου ρίχνουν αλάτι για να διατηρήσουν ανοιχτές τις προσβάσεις τόσο περιφερειακά της πόλης, όσο και στο νοσοκομείο Λαμίας.

Αυτή την ώρα, η χιονόπτωση επεκτείνεται και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο από τη Στυλίδα έως τον Μώλο, ρίψεις αλατιού πραγματοποιούνται κατά μήκος της εθνικής οδού και η κυκλοφορία-μέχρι στιγμής- διεξάγεται κανονικά.

Στα λευκά η Ναυπακτία

Οι ανατολικές περιοχές του Δήμου Ναυπακτίας αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης, σύμφωνα με  το nafpaktianews.gr. Γκρέιντερ και σκαπτικά μηχανήματα είναι αυτή την ώρα στο δρόμο για να καθαρίσουν όπου χρειάζεται.  Απαιτείται προσοχή, ωστόσο, καθώς οι δρόμοι είναι πολύ ολισθηροί.

Παγωμένο οι δρόμοι της Πελοππονήσου - Χιόνια στο μεγαλύτερο μέρος της

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές της Πελοποννήσου, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, αλλά όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτοί.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, όλοι οι αυτοκινητόδρομοι είναι ανοικτοί, ενώ οι μηχανισμοί της Περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται σε επιφυλακή και τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν διαρκώς, για να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Επίσης, η Ντίνα Νικολάκου τονίζει πως όσοι θέλουν να πάνε στα χιονοδρομικά κέντρα της Ζήρειας στην Κορινθία και στο Μαίναλο της Αρκαδίας, θα πρέπει να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες

Όσον αφορά στην κίνηση των οχημάτων, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Κορινθία η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Περαχώρας - Σχοίνου, Σουληναρίου - Νεμέας, Ταρσινών -Ελληνοχωρίου, Κιάτου - Γκούρας, Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, Τρικάλων - Καρυάς, Δερβενίου - Γκούρας, Λυγιάς -Πύργου, Λουτρού - Βρυσούλων, και Καλλιθέας - Ελληνικού.

Στην Αρκαδία, η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 47ο χιλιόμετρο έως το 52ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νεμέας - Λεβιδίου, στην επαρχιακή οδό Κοσμά - Λεωνιδίου, στην επαρχιακή οδό Στεμνίτσας - Ελάτης και στην δασική οδό 'Ανω Οστρακίνα (χιονοδρομικό κέντρο)-Βυτίνα.

Πάντως, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, λόγω του παγετού, είναι απαραίτητες οι αλυσίδες σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας.

Στη Μεσσηνία, η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 20ο χιλιόμετρο έως το 42ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας- Σπάρτης (μέσω Ταϋγέτου).

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην επικράτεια είναι αυτές που σημειώνονται στην περιοχή του Έβρου, όπου η θερμοκρασία έχει φτάσει ακόμα και τους 17 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Οι δρόμοι είναι παγωμένοι και ιδιαιτέρως ολισθηροί, το τοπίο ωστόσο παραμένει μαγικό, όπως φαίνεται και στο βίντεο του thrakinea.gr από την Ορεστιάδα.