X

Στο “στόχαστρο” της Αριάδνης η Κρήτη (βίντεο)

Αποκλεισμένα ορεινά χωριά και χιόνι μέχρι τη θάλασσα. Προβλήματα στις μετακινήσεις και στην ηλεκτροδότηση.

Ant1news

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται από τη νύχτα της Παρασκευής στην Κρήτη, με αποτέλεσμα να το έχει στρώσει μέχρι και στα παράλια των νομών Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανιών, ενώ ορεινά χωριά είναι αποκλεισμένα.

Με βροχόπτωση και χαλάζι εμφανίστηκε το κύμα κακοκαιρίας στην Κρήτη, ενώ από τη νύχτα ξεκίνησε το χιόνι και η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, που συνοδεύεται και από ισχυρούς ανέμους.

Το ξημέρωμα της Κυριακής βρήκε την Κρήτη καλυμμένη με χιόνια, ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας η κακοκαιρία συνεχίζεται με χιονόνερο και βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα περισσότερα σχολεία του ορεινού όγκου θα παραμείνουν κλειστά αύριο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για κάποια στα πεδινά. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας.

Στα λευκά είναι τα χωριά του Ηρακλείου Μασταμπάς, οι Βασιλειές η Φορτέτσα, ο Μαραθίτης και ο Άγιος Βλάσσης, Αχαρνές, η Επισκοπή, ο Άγιος Σύλλας και ο Άγιος Βασίλειος η Κασταμονίτσα, οι Κουνάβοι και το Πανόραμα ενώ χιόνια έχουν καλύψει το Οροπέδιο Λασιθίου και τα Ανώγεια και άλλα χωριά του Ρεθύμνου όπως το Κρυονέρι που το χιόνι έχει φτάσει τους 26 πόντους!

 

«Ντυμένες» στα λευκά βρήκε το πρώτο φως της ημέρας περιοχές των Χανίων με το χιόνι να σκεπάζει ακόμα και σημεία με πολύ χαμηλό υψόμετρο, όπως το δημοτικό διαμέρισμα Περβολίων του δήμου Χανίων, όπου οι κάτοικοι ξύπνησαν βλέποντας χιόνια στις αυλές των σπιτιών τους.

Χιόνια έπεσαν και στις πεδινές περιοχές των Μουρνιών και Νεροκούρου ενώ αποκλεισμένο είναι στα περισσότερα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας το ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο.

Ο ορεινός όγκος του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου βρίσκεται αποκλεισμένος λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων και απαγορεύονται οι μετακινήσεις. Την ίδια ώρα, γιατροί που εργάζονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου έχουν αποκλειστεί και οχήματα της Πυροσβεστικής σπεύδουν για να τους μεταφέρουν στη δουλειά τους.

 

Λόγω των ακραίων συνθηκών η Αστυνομία απευθύνει έκκληση η κίνηση των οχημάτων παντού στην ενδοχώρα να γίνεται με τη συνδρομή αλυσίδων. Σε όλο το βόρειο κομμάτι του δρόμου υπάρχουν προβλήματα ενώ από την ΕΛΑΣ επισημαίνεται να περιοριστούν οι μετακινήσεις και να γίνονται μόνο αν είναι απαραίτητες.

Από την κακοκαιρία έχουν προκληθεί προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αρκετών περιοχών, όπως η Επισκοπή Πεδιάδος, με τα συνεργεία της ΔΕΗ να είναι αντιμέτωπα με δεκάδες βλάβες και σε συνδυασμό με τα προβλήματα στους δρόμους, λόγω του παγετού, να τρέχουν και να μην… φτάνουν.

Βίντεο: cretalive.gr , zarpanews.gr