X

Χιονοστιβάδα προβλημάτων από την κακοκαιρία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σκόπελος, Αλόννησος και Κύμη. Πολικές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές. Δύο νεκροί και ένας τραυματίας. Τι προβλέπεται τις επόμενες ώρες.

Ant1news

Χιονοστιβάδα προβλημάτων έφερε η σιβηρική εισβολή που σαρώνει τη χώρα και έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Μία ηλικιωμένη εξέπνευσε λόγω αναθυμιάσεων από μαγκάλι που άναψε για να ζεσταθεί, ενώ ένας ηλικιωμένος από την Ναυπακτία εντοπίστηκε νεκρός μετά από ώρες αγνοούμενος. Επιπλέον ένας υπάλληλος της Περιφέρειας Αχαΐας τραυματίστηκε όταν παρασύρθηκε από εκχιονιστικό που εξετράπη της πορείας του.

Σκόπελος, Αλόννησος και Κύμη κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με το χιόνι να έχει καλύψει τα πάντα. Πολλοί οικισμοί είναι όχι μόνο αποκλεισμένοι, αλλά έμειναν για πολλές ώρες χωρίς ρεύμα.

Στην Αλόννησο το χιόνι έφθασε το 1,5 μέτρο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του νησιού αντιμετωπίζει προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αλλά και την υδροδότηση. Η κατάσταση είναι απελπιστική, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα κίνησης στο νησί και από τη δημοτική αρχή καταβάλλονται προσπάθειες για την στοιχειώδη αποκατάσταση της ζωής στο νησί.

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο δήμος Κύμης - Αλιβερίου με απόφαση του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην περιοχή από τη σφοδρή χιονόπτωση. Με την απόφασή του αυτήν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ενεργοποιεί τη συνεργασία με τον στρατό που διαθέτει μηχανήματα έτσι ώστε να γίνονται άμεσες παρεμβάσεις, κυρίως στη διάνοιξη των δρόμων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, τα προβλήματα εντοπίζονται στο τμήμα Μετόχι - Κύμη, στους ορεινούς όγκους της Κύμης και τον ορεινό όγκο Κονιστρών, καθώς επίσης και σε ένα τμήμα του δρόμου Αλωνάρη- Οκτανιά.

Απίστευτες σκηνές διαδραματίστηκαν χθες στην Εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου όταν εκατοντάδες οδηγοί αναγκάστηκαν να παραμείνουν εγκλωβισμένοι για πολλές ώρες μέσα στα οχήματά τους. Για να καταφέρουν να φύγουν από το δρόμο της ταλαιπωρίας, στήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση από την πυροσβεστική και επιστρατεύτηκαν 26 ερπυστριοφόρα.

Στα λευκά ντύθηκαν πολλές περιοχές και της Αττικής, όπως ο Μαραθώνας και η Αρτέμιδα, ενώ κλειστή παραμένει η Λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ. Κλειστή και η περιφερειακή Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Με χρήση αλυσίδων διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην ΠΕΟ Ελευσίνας - Θήβας στο ύψος των Βιλίων, ρεύμα προς Θήβα.

 

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώθηκε στην Κρήτη, με αποτέλεσμα να το έχει στρώσει μέχρι και στα παράλια των νομών Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων, ενώ ορεινά χωριά είναι αποκλεισμένα. Λόγω των ακραίων συνθηκών η Αστυνομία απευθύνει έκκληση η κίνηση των οχημάτων παντού στην ενδοχώρα να γίνεται με τη συνδρομή αλυσίδων. Σε όλο το βόρειο κομμάτι του δρόμου υπάρχουν προβλήματα ενώ από την ΕΛΑΣ επισημαίνεται να περιοριστούν οι μετακινήσεις και να γίνονται μόνο αν είναι απαραίτητες.

Αρκετό χιόνι έπεσε και στις ορεινές περιοχές της Ρόδου και στα γύρω χωριά. Πιο συγκεκριμένα από χθες το βράδυ ξεκίνησε να χιονίζει σε αρκετές περιοχές του νησιού, όπως ο Ατάβυρος, ο Προφήτης Ηλίας, ο Έμπωνας, η Σάλακος κ.α., κάτι που σπάνια συμβαίνει στη Ρόδο. Χιόνια επίσης έπεσαν στα χωριά 'Αγιος Ισίδωρος, Κρητηνία, Μονόλιθος και Απόλλωνα.

Η επιχείρηση διάσωσης οκτώ εκδρομέων, που διέμεναν από την περασμένη Παρασκευή σε ξενώνα στην περιοχή Μηλιές, στα ορεινά της επαρχίας Πλωμαρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα το μεσημέρι.

 

Δύο ζευγάρια με τα παιδιά τους ανέβηκαν στον ορεινό ξενώνα την Παρασκευή παρά τις προβλέψεις για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας. Τελικά όταν αποδείχθηκε ότι είχαν εγκλωβιστεί, ενώ δεν είχαν και νερό μια και αυτό είχε παγώσει, κάλεσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία δεν μπορούσε όμως να ανταποκριθεί άμεσα. 

Αρκετό χιόνι έπεσε ακόμα σε Λέσβο και Λήμνο. Η επιχείρηση διάσωσης οκτώ εκδρομέων, που διέμεναν από την περασμένη Παρασκευή σε ξενώνα στην περιοχή Μηλιές, στα ορεινά της επαρχίας Πλωμαρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα το μεσημέρι. Δύο ζευγάρια με τα παιδιά τους ανέβηκαν στον ορεινό ξενώνα την Παρασκευή παρά τις προβλέψεις για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας. Τελικά όταν αποδείχθηκε ότι είχαν εγκλωβιστεί, ενώ δεν είχαν και νερό μια και αυτό είχε παγώσει, κάλεσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία δεν μπορούσε όμως να ανταποκριθεί άμεσα.

 

Το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου της χώρας αντιμετωπίζει προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, ενώ δεν είναι λίγες οι πόλεις οι οποίες έχουν παγετό ακόμα και στο κέντρο τους. Έτσι οι κατά τόπους επιτροπές εκπαίδευσης εκδίδουν ανακοινώσεις σχετικά με το ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα.

Δείτε ΕΔΩ ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά