X

“Θάφτηκαν” στο χιόνι οι πρόσφυγες στη Μόρια

Αυτοκριτική από τον Γιάννη Μουζάλα για τις απάνθρωπες συνθήκες στα hot-spot. Στην Αθήνα ρίχνει την ευθύνη η Κομισιόν. Πυρά στην κυβέρνηση και από την Αντιπολίτευση.

Ant1news


«Καταφύγιο» στα ερείπια του κάτω κάστρου της Μυτιλήνης βρήκαν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εγκατέλειψαν τον «κατεψυγμένο» καταυλισμό της Μόριας

Μέσα στη χιονοθύελλα ομάδες κυρίως Αφρικανών μεταναστών κρύφτηκαν στα ερείπια. «Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, νομίζω πως θα πεθάνουμε εδώ από το κρύο» έλεγε ο Μαγκντί από την Αλγερία.

Μέσα στις πολεμίστρες του βόρειου πύργου που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του μεσοπολέμου ως σφαγείο, τοποθετήθηκαν σκηνές μέσα στις οποίες προσπαθούν να ζεσταθούν, ανάβοντας μια μεγάλη φωτιά, σε μια τσιμεντένια γούρνα του παλιού σφαγείου.

 

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, εξάλλου, περίπου 120 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο νοικιασμένο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Έκκληση προκειμένου να ανταποκριθούν οι ξενοδόχοι του νησιού στην ανάγκη στέγασης των προσφύγων και μεταναστών που είναι εκτεθειμένοι στις ακραίες καιρικές συνθήκες, έκανε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, στην έκτακτη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων.

Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, υλοποιώντας απόφαση της γενικής της συνέλευσης , έχει συστήσει στα μέλη της να μην ενοικιάζουν τις μονάδες τους, προκειμένου να στεγάζονται προσωρινά, πρόσφυγες και μετανάστες.

Κομισιόν εναντίον Αθήνας

 
Η Κομισιόν, εν τω μεταξύ, «άδειασε» την κυβέρνηση όσον αφορά τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στα προσφυγικά κέντρα οι μετανάστες.

Η κατάσταση είναι ανεπαρκής τόνισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ν. Μπερτό,  και υπενθύμισε ότι «η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα, είναι πρώτα απ' όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών».

Η Κομισιόν, όπως δήλωσε η  Μπερτό, είναι έτοιμη να συνδράμει τις ελληνικές αρχές οικονομικά και τεχνικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες

Την απαράδεκτη κατάσταση στην Μόρια στηλίτευσε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέσω του Twitter.

  

Αυτοκριτική από Μουζάλα με επίθεση στη ΝΔ

 
Oι τραγικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών ανέβασε τον... "υδράργυρο" στη Βουλή. Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας που δέχεται σφοδρή κριτική, δεν μπόρεσε παρά να αναγνωρίσει ότι η κατάσταση είναι πράγματι άσχημη.  

Απαντώντας σε ερώτηση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ανέλαβε την ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση, εξαπέλυσε ωστόσο, βολές στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και σε τοπικά στελέχη της ΝΔ που αντέδρασαν –όπως είπε- στη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας και κέντρων κλειστού τύπου.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η αντιπαράθεση των κυρίων Μουζάλα και Βαρβιτσιώτη που κατηγόρησαν ο ένας τον άλλο για ψεύδη. Ανικανότητα στη διαχείριση του προβλήματος καταλόγισε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο Γιάννης Μουζάλας κάλεσε τους νησιώτες να μην πέφτουν θύματα της προπαγάνδας που αναφέρει ότι πρέπει να φύγουν οι μετανάστες, γιατί έτσι θα καταπέσει η συμφωνία με την Τουρκία και οι ροές θα αγγίξουν τα περυσινά επίπεδα.