X

Στο έλεος του χιονιά όλη η χώρα (βίντεο)

Απελπιστική η κατάσταση σε Αλόννησο, Σκόπελο και Κύμη. Στα λευκά και η Αττική. Κλειστά σχολεία. Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες.Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί και πού χρειάζονται αλυσίδες.

Ant1news

Στη δίνη της κακοκαιρίας βρίσκεται όλη η χώρα με χιόνια, παγετό και τσουχτερό κρύο ενώ σε ισχύ είνια το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για σήμερα Τρίτη.

Δείτε εδώ πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Χιόνια και πάγος συνθέτουν την εικόνα στην Αττικήμετά την έντονη χιονόπτωση που σημειώθηκε χθες το βράδυ σε όλο το λεκανοπέδιο, την ώρα που το κύμα κακοκαιρίας σαρώνει την χώρα . Το κεντρικό οδικό δίκτυο παραμένει ανοικτό, ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κυκλοφορία. 

Προβλήματα έχει προκαλέσει η χιονόπτωση που έπληξε την Αττική και στην ομαλή λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ. Σύμφωνα με το δελτίο ενημέρωσης που εξέδωσε, στις 7:00 το πρωί , ο Οργανισμός αρκετά δρομολόγια είτε δεν πραγματοποιούνται είτε γίνονται μερικώς, εξαιτίας του παγετού στους δρόμους. Δείτε ΕΔΩ τις γραμμές του ΟΑΣΑ που έχουν προβλήματα.

 

Επίσης, τα περισσότερα σχολεία στην Αττική, όπως και στην Περιφέρεια είναι   κλειστά σήμερα. Ενημερωθείτε ΕΔΩ για το ποια σχολεία δεν λειτοργούν.

 

Στην Αλόννησο και τη Σκόπελο που δοκιμάζονται από την «Αριάδνη» νέα χιονοθύελλα σημειώθηκε τη νύχτα χειροτερεύοντας την ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση για τους κατοίκους των δύο νησιών.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με το οδικό δίκτυο του νησιού, όπου ελάχιστοι δρόμοι έχουν ανοίξει. Μόνο μέχρι του Βότση μπορεί να φθάσει αυτοκίνητο και μόνο με αλυσίδες. Σε πολλά σημεία οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και από πτώσεις μεγάλων δένδρων που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Πολλά νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και νερό.

Στο Πατητήρι, το ύψος του χιονιού φθάνει μέχρι και το 1.5 μέτρο, μέσα στα σοκάκια, ενώ στο λιμάνι και στην προκυμαία αγγίζει και το 1 μέτρο. Οι κάτοικοι στο νησί δεν θυμούνται σφοδρότερη χιονόπτωση στην Αλόννησο από το 1987, δηλαδή πριν από 30 χρόνια.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, ζήτησε την συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά στο νησί δεν απεστάλησαν εκχιονιστικά από τον Βόλο. Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, χαρακτήρισε ως πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο την σφοδρή χιονόπτωση και τόνισε ότι πρωταρχικό μέλημα ήταν το άνοιγμα του δρόμου προς το Κέντρο Υγείας της Χώρας.

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη, καθώς η έντονη χιονόπτωση στο κέντρο της πόλης «έντυσε» στα λευκά τους περισσότερους δρόμους, με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με σχεδόν μηδενικές ταχύτητες. Με πολύ χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα και στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδό Κατσιμίδη και στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου.

Προβλήματα υπάρχουν και στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Εννέα πτήσεις εξωτερικού με προορισμό τη Θεσσαλονίκη προσγειώθηκαν στην Αθηνα ενώ ακυρωθηκαν 8 πτήσεις εσωτερικου Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

 

Καθυστερήσεις παρατηρούνται στα δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, καθώς περίπου 60 λεωφορεία είναι παροπλισμένα στα αμαξοστάσια, ενώ ο ολικός παγετός των τελευταίων 24ωρων είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν σωλήνες και να υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στη θέρμανση νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έμεινε χωρίς έξι αλατιέρες και δεκαπέντε υδροφόρα οχήματα, με αποτέλεσμα το αλάτι στις κεντρικές οδικές αρτηρίες να το ρίχνουν υπάλληλοι με φορτηγάκια και φτυάρια.

Πρωτοφανείς είναι και οι εικόνες που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη όπου κομμάτια πάγου κρέμονται από μπαλκόνια πολυκατοικίας.

Στην Κύμη 17 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα σε ξενοδοχείο, από το πρωί του Σαββάτου, όπως ανάφερε στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα η Μαρία Χαλκίδη, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου.

Ιδιαιτέρως δύσκολη είναι η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Το οδικό δίκτυο της Μυτιλήνης είναι κλειστό, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να είναι αποκλεισμένα. Ασθενείς που έπρεπε να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση διακομήσθηκαν στο νοσοκομείο με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δεν κατάφερε να φτάσει στο νησί και η πτήση του γύρισε πίσω λόγω κακοκαιρίας. Ο Υπουργός μετέβαινε στη Μυτιλήνη προκειμένου να εξετάσει επιτόπου την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο έλεος του χιονιά. 

Στον Βόλο, χιόνια έπεσαν στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτα ενώ το θερμόμετρο άγγιξε τους -7 καθιστώντας δύσκολες τις μετακινήσεις. Από τις 9 το βράδυ σταμάτησαν και οι αστικές συγκοινωνίες προς τα προάστια του Βόλου λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. 

Στη Λάρισα χιόνιζε όλη τη νύχτα και το θερμόμετρο έπεσε στους -8 βαθμούς.

 

Νέο κύμα κακοκαιρίας έχει πλήξει τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, με χιονόπτωση, χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό.

Στον νομό Τρικάλων το ύψος του χιονιού φτάνει μέχρι και 20 πόντους, ενώ 30 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων, κρατούν ανοικτό το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, χωρίς προβλήματα.

Στον νομό Καρδίτσας αντίστοιχο είναι το σκηνικό, όπου 40 μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας διατηρούν ανοικτό το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο και η κυκλοφορία, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Βασίλειο Τσιάκο, διεξάγεται κανονικά.

Κλειστά θα είναι σήμερα τα σχολεία στους δήμους Τρικκαίων και Καρδίτσας.

 

Στην Κόρινθο, όπου χιόνιζε όλη τη νύχτα, το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 20 εκατοστά.

 

Σφοδρή χιονοθύελλα έπληξε τις πρωινές ώρες σήμερα τα νησιά του Ιονίου, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν δρόμοι και χωριά, τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Ζάκυνθο.Λόγω παγετού στην Κέρκυρα σημειώθηκε μικρή διαρροή υγραερίου από δεξαμενές.

 

Στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο εστιάζονται τα προβλήματα της κακοκαιρίας στα Χανιά, καθώς, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και του παγετού, πολλοί δρόμοι εξακολουθούν να είναι κλειστοί.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων κλειστό παραμένει το ορεινό οδικό δίκτυο από Φουρνέ προς Ομαλό, από Περιβόλια έως και Θέρισο, από το οροπέδιο Κράπη έως Ίμπρο και από Ίμπρο έως Καλλικράτη, από Κεραμειά προς Μαλάξα και από Παναγιά, από Κακόπετρο προς Κάντανο και από Στροβλές προς Ομαλό και από Ανατολικό Σέλινο προς Ομαλό.

Στον επαρχιακό δρόμο Πλάτανος - Σφηνάρι έπεσαν βράχια και στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία ωστόσο συνιστάται η προσοχή των οδηγών.

 

Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε στη Ρόδο, όπου αρκετές περιοχές, τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά «σκεπάστηκαν» από το χαλάζι, χωρίς όμως να προκληθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Δείτε σε ποιές περιοχές έχει διακοπέι η κυκλοφορία και πού χρειάζοντα αντιολισθητικές αλυσίδες.

Θύμα της κακοκαιρίας έπεσε και το Κύπελλο Ελλάδας.

Άγνωστο παραμένει το εάν θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες της φάσης των «16» του κυπέλλου Ελλάδας, που αναμενόταν να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Η κακοκαιρία έχει επηρεάσει το πρόγραμμα των αγώνων καθώς ήδη το ματς του Λεβαδειακού με την ΑΕΚ αναβλήθηκε. Το σχετικό αίτημα του Λεβαδειακού έγινε δεκτό και πλέον θα οριστεί νέα ημερομηνία για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση.