X

“Κλειδί” το αφορολόγητο για το... ξεπάγωμα της διαπραγμάτευσης

Συναντήσεις Τσακαλώτου με Σαπέν και Μοσκοβισί. Τι αναμένεται να προτείνει η Κυβέρνηση για να «ξεκολλήσει» η διαπραγμάτευση.

Ant1news

Επαφές σε Παρίσι και Βρυξέλλες θα έχει την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα ο Υπουργός Οικονομικών σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον  Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι και την Πέμπτη με τον αρμόδιο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, στις Βρυξέλλες.

Στόχος του Υπουργού να λάβει τη στήριξη της γαλλικής πλευράς αναφορικά με τις θέσεις της Αθήνας για τα πλεονάσματα και τα μέτρα που ζητείται να ληφθούν πριν και μετά το 2018.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το κλίμα στη διαπραγμάτευση είναι βαρύ λόγω της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης να διανείμει κοινωνικό μέρισμα, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τους δανειστές.

"Παγωμένη" παραμένει και η πρόθεση των θεσμών να δώσουν "εντολή" στους επικεφαλής των κλιμακίων τους ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα για τέταρτη φορά, με στόχο την τεχνική συμφωνία επί της αρχής για την δεύτερη αξιολόγηση.

Την Πέμπτη συνεδριάζει το EuroWorking Group όπου αναμένεται να γίνει μια αποτίμηση  της κατάστασης. Στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να φανεί αν έχει αλλάξει η στάση της Γερμανίας αναφορικά με την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Οι πρωτοβουλίες τις Κυβερνησης

Η Κυβέρνηση, μετά την επιστολή Τσακαλώτου για το μέρισμα, φέρεται αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ξεπλοκάρει η διαπραγμέτευση. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζει σχέδιο που θα ικανοποιει τους θεσμούς οι οποίοι ζητούν πρόσθετα μέτρα για την τριετία 2018 – 2020.

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, με στόχο να υπάρξει συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το σενάριο προβλέπει την εφαρμογή ενός πακέτου μέτρων  χαμηλότερο από 5 δισ. που ζητούν οι θεσμοί, το οποίο θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα από την ελληνική Βουλή.

Η Κυβέρνηση για πρώτη φορά φέρεται να συζητά το θέμα της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου ποσού, κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 8.836 ευρώ, για έναν άγαμο χωρίς παιδιά. Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις οι πιθανότητες για μία νέα μείωση στο αφορολόγητο μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών είναι πάνω από 75% και η Αθήνα βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία γι αυτό το θέμα.

Αν ισχύσει κάτι τέτοιο ακόμη και μισθωτοί με τις χαμηλότερες αποδοχές των 586 ευρώ αλλά κα συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές από 660 ευρώ και πάνω θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους.