X

Αντιδράσεις για τις συλλήψεις των δημοσιογράφων Κουρτάκη και Τζένου

Στο Αυτόφωρο οι δύο δημοσιογράφοι. Αντιδρούν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ant1news


Στο εδώλιο του Αυτόφωρου Μονομελούς θα βρεθούν την Τετάρτη ο διευθυντής των “Παραπολιτικών”, Παναγιώτης Τζένος, και ο εκδότης της εφημερίδας, Γιάννης Κουρτάκης, κατηγορούμενοι για συκοφαντική δυσφήμιση , μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος τους εγκαλεί για δημοσίευμα της εφημερίδας αλλά και σχόλια σε βάρος του μέσω του ραδιοσταθμού “Παραπολιτικά FM 90,1”.

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται «οι συλλήψεις δημοσιογράφων από μια Κυβέρνηση που έχει δείξει την αποστροφή της στον πλουραλισμό και στην πολυφωνία εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι εχθρός της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και ενημέρωσης. Η Νέα Δημοκρατία εμπιστεύεται απόλυτα την Ελληνική Δικαιοσύνη που είναι εκείνη που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις».

«Η σύλληψη διευθυντικών στελεχών της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για δημοσίευμα που αφορούσε τον κ Καμμένο, αποτελεί αυταρχικό κατήφορο της Κυβέρνησης, που παραπέμπει σε μαύρες εποχές για τη Δημοκρατία», αναφέρει σε δήλωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα χνάρια του Ερντογάν» αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, συμπληρώνοντας «υποτίθεται ότι ζούμε στην ευρωπαϊκή Ελλάδα και όχι στην Τουρκία του Ερντογάν. Γιατί σκηνές σύλληψης διευθυντικού στελέχους εφημερίδας μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα παραπέμπουν. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνουν για άλλη μια φορά το πώς αντιλαμβάνονται την ελευθεροτυπία». 

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η μήνυση του προέδρου των ΑΝΕΛ κατά του Ιωάννη Κουρτάκη και του Παναγιώτη Τζένου έπειτα από την προσπάθεια συσχέτισης του ανήλικου παιδιού του Π. Καμμένου στη ραδιοφωνική τους εκπομπή με την ένοπλη βία και η κίνηση των νομικών διαδικασιών από τους αρμόδιες Αρχές, έδωσε την ευκαιρία σε κόμματα που ταύτισαν τη διαδρομή τους με τη χειραγώγηση των ΜΜΕ να επιτεθούν στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και φαντασιώνονται παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη εκείνοι που μεταχειρίστηκαν τη δικαιοσύνη και τη δημοσιογραφία με όρους διαπλοκής και εξυπηρέτησης ειδικών συμφερόντων».

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Ανακοίνωση έβγαλε και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, στην οποία εκφράζει την «έντονη ανησυχία του για το κλίμα, που διαμορφώνεται με την παρέμβαση των διωκτικών Αρχών στα δημοσιογραφικά γραφεία».

«Η δημοσιογραφία οφείλει να ασκείται με συγκεκριμένους κανόνες, αλλά και την ελευθερία του Τύπου οφείλουν να την υπερασπίζονται και να την προστατεύουν όλοι», καταλήγει η ανακοίνωση.

 Το χρονικό των συλλήψεων

Ο Παναγιώτης Τζένος συνελήφθη με τη διαδικασία του Αυτοφώρου στα γραφεία της εφημερίδας. Ο Γιάννης Κουρτάκης, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε, προσήλθε  αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ. Τον ισχυρισμό του εκδότη των “Παραπολιτικών” αμφισβήτησε, πάντως, ο Πάνος Καμμένος υποστηρίζοντας ότι ο κ. Κουρτάκης είχε κρυφτεί σε διπλανή από τα γραφεία πολυκατοικία.  Οι δύο δημοσιογράφοι μετά τη σύλληψη οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος τους άσκησε δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση.