X

“Όμηρος” του χιονιά η χώρα

Τεράστια προβλήματα έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει εδώ και έξι ημέρες τη χώρα. Σε απόγνωση οι κάτοικοι σε Κύμη, Αλόννησο και Σκόπελο. Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες.

Ant1news

Στην κατάψυξη βρίσκεται εδώ και έξι μέρες όλη η χώρα αν και ο καιρός σε ορισμένες περιοχές έχει αρχίσει να "μαλακώνει".

Με σφοδρές χιονοπτώσεις στην ηπειρωτική χωρά και ισχυρές καταιγίδες στην Αττική και νοτιότερα, συνεχίζεται το πολυήμερο κύμα βαρυχειμωνιάς που έχει προκαλέσει δυσλειτουργίες στις μετακινήσεις, στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Ο παγετός παραμένει κατά τόπους, το πιο σοβαρό πρόβλημα. Πολλά σχολεία θα παραμείνου και αύριο Πέμπτη κλειστά ενώ λόγω του χιονιά δύο αμαξοστοιχίες ακινητοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν για πολλές ώρες περισσότεροι από 300 επιβάτες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Νομός Έβρου λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, που παρέλυσαν τις μετακινήσεις.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και την Σαμοθράκη.

Η Θεσσαλονίκη είχε πολλά χρόνια να ζήσει τέτοιο χιονιά.

 

Η κατάσταση είναι δύσκολη και σε άλλες περιοχές της Βόρειας, Κεντρικής και Δυτικής χώρας. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα ο χιονιάς ήταν τόσο σφοδρός που τα μηχανήματα άνοιγαν τους δρόμους και σε λίγα λεπτά ξαναέκλειναν από το χιόνι.  

Άλλο ένα 24ωρο σφοδρής χιονόπτωσης έζησε η πόλη της Καβάλας. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μετατρέψει σε πίστες πάγου την προκυμαία και κεντρικούς δρόμους. 

  

 

 

Μεγάλοι όγκοι χιονιού έπεσαν και στην Ήπειρο. Στα Γιάννενα, έκλεισαν δρόμοι και πάγωσε η λίμνη από το πολικό ψύχος.

 

 

  

Στην Κύμη η ζωή έχει παραλύσει εντελώς. Το χιόνι έχει παγώσει με αποτέλεσμα ακόμη και οι πιο σύντομες μετακινήσεις να είναι επικίνδυνες. 

 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι άνθρωποι που ζουν στα δύο νησιά των Σποράδων, την Αλόννησο και τη Σκόπελο, αφού συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη υποσταθμός της ΔΕΗ στην περιοχή της Γλώσσας, κατά τη διάρκεια σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε την περιοχή.

 

Το χιόνι στην Αλόννησο έχει ξεπεράσει και τα 2,5 μέτρα σε πολλές περιοχές που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένες, παρά τις προσπάθειες των εκχιονιστικών να φθάσουν ως εκεί. Αποκλεισμένες είναι οι περιοχές Μαρπούντα, Στενή Βάλλα, Γέρακας και Καλαμάκι.

 

Στην Χώρα Σκοπέλου το χιόνι μέσα στα στενά σοκάκια έχει σκεπάσει τα πάντα και σε πολλά μέρη ξεπερνά και το ένα μέτρο.

 

Ιδιαιτέρως δύσκολη είναι η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 

Το οδικό δίκτυο της Μυτιλήνης είναι κλειστό, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να είναι αποκλεισμένα. Ασθενείς που έπρεπε να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση διακομήσθηκαν στο νοσοκομείο με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής.

 

Παράλληλα, η στέγη του θεάτρου-κόσμημα του ιστορικού Αναγνωστηρίου Αγιάσου κατέρρευσε σήμερα τα χαράματα από το βάρος του χιονιού. Καλώδια, σωλήνες εξαερισμού, σοβάδες, γυψοσανίδες, μεταλλικά ικριώματα, όλα έγιναν μια άμορφη μάζα. Κομμάτια της σκεπής και του εξοπλισμού της συνεχίζουν να αποκολλούνται και να πέφτουν στην πλατεία του θεάτρου.

Στη Φθιώτιδα έχει σημειωθεί ύφεση της κακοκαιρίας, ωστόσο περισσότερα από 30 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, καθώς δεν έχουν φτάσει εκεί τα εκχιονιστικά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας. Πρόκειται για χωριά στις περιοχές Σπερχειάδας, Μακρακώμης και Ύπατης, όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε και τους 60 πόντους.

 

Τεράστια τα προβλήματα και στη Σαμοθράκη όπου οικισμοί στο βόρειο μέρος του νησιού έχουν αποκλειστεί .

 

Σφοδρή χιονόπτωση έπληξε χθες το βράδυ την Κέρκυρα με αποτέλεσμα, στο βόρειο τμήμα της, να κλείσουν επαρχιακοί δρόμοι, ενώ αποκλεισμένα παραμένουν ορεινά χωριά στο όρος Παντοκράτορα.

 

Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση οχημάτων στην εθνική οδό Σιδαρίου - Κέρκυρας, ενώ ΙΧ αυτοκίνητα και ένα βυτιοφόρο, παραμένουν εγκλωβισμένα σε επαρχιακό δρόμο στην περιοχή Τρουμπέτα.

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει λόγω της κακοκαιρίας όλη η χώρα 

Πολλά τα προβλήματα σε όλη τη χώρα από την πολυήμερη κακοκαιρία 

Η εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ώρες