X

Ο χιονιάς εκτόξευσε τις τιμές στα οπωροκηπευτικά

Τσουχτερές ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά αφήνει πίσω της η βαρυχειμωνιά. Δείτε πίνακα με τις διαφορές.Τι λέει ο Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης για τις ζημιές απο την κακοκαιρία.

Ant1news

Εκτός απο τα πολλά προβλήματα που προκάλεσε η βαρυχειμωνιά των τελευταίων ημερών άφησε πίσω της μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών.

Οι ανατιμήσεις που καταγράφονται σε σχέση με πέρυσι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 200% ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. 

Τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας είναι αποκαλυπτικά.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο καταγράφεται στο σπανάκι (227%) και ακολουθεί το μπρόκολο με 188%, τα κολοκύθια με 186%, το κουνουπίδι με 160%, τα μαρούλια με 128%, οι μελιτζάνες με 120%  και οι πατάτες με 22%. 

 

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές ζημιές από την κακοκαιρία κυρίως στον κλάδο της ζωικής παραγωγής, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.  

Το Υπουργείο, όπως είπε, είναι έτοιμο να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στη διαδικασία των αποζημιώσεων για τους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία, όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και γίνει αποτίμηση.

Σε ό,τι  αφορά τις ανατιμήσεις στα προϊόντα είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με την διακίνησή τους, ετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση αλλά χρειάζεται στελέχωση των αντίστοιχων μηχανισμών.

Ο κ. Αποστόλου πρόσθεσε ότι αναζητείται λύση και για τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ μετά την περικοπή της χιλιομετρικής αποζημίωσης, λόγω μνημονίου.