X

Κίνδυνοι από την καθυστέρηση συμφωνίας για την β’ αξιολόγηση

Πιέζουν οι δανειστές για νέα μέτρα. Πού υποχωρεί η Κυβέρνηση, πού κρατά τις άμυνές της. Το σημαίνουν οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ant1news

Τον χρόνο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης «βλέπει» η Κυβέρνηση να περνά, την ώρα που οι δανειστές πιέζουν για λήψη νέων μέτρων.

Οι πληροφορίες θέλουν τη διατήρηση των υφιστάμενων συντάξεων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου, να αποτελεί το τελευταίο «οχυρό» της Κυβέρνησης, καθώς το Μαξίμου θεωρεί την προοπτική μείωσής τους μεγάλο πλήγμα μπροστά στο ενδεχόμενο μιας εκλογικής αναμέτρησης, όποτε κι αν αυτή γίνει.

Έτσι λοιπόν, ο Πρωθυπουργός φέρεται να θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ακόμα και μετά το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Την ώρα που διαψεύδεται επισήμως ότι το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να συμφωνήσει σε μείωση του αφορολόγητου, αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ και άλλα μέτρα ώστε να «ξεκλειδώσουν» οι διαβουλεύσεις για τη β’ αξιολόγηση, κύκλοι των δανειστών πιέζουν για τα παραπάνω.

Η Αθήνα φαίνεται έτοιμη για παράταση του «κόφτη» για μετά το 2018, εφόσον συνοδευτεί από προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όπως διεμήνυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει μια φόρμουλα απεμπλοκής με αντάλλαγμα την προστασία των συντάξεων και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η απόδοση των ευθυνών για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση στην Αθήνα, οδηγεί την ελληνική πλευρά σε δύσκολη θέση, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, οδεύουν προς εκλογικές αναμετρήσεις και δεν επιθυμούν αστάθεια στην Ευρωζώνη.

Τι σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης

Ο κίνδυνος να διαρκέσει ακόμα και μετά τον Μάρτιο η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση κρύβει πολλαπλά προβλήματα για την ελληνική οικονομία, με πρώτο τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το πρόγραμμα QE τον Απρίλιο.

Οι φόβοι που ενέχονται στο κλίμα αβεβαιότητας μπορούν να «μεταφραστούν» σε μείωση των ρυθμών ανάπτυξης, κάτω των προβλέψεων του προϋπολογισμού, κάτι που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην ενεργοποίηση του «κόφτη».

Η Κυβέρνηση έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει τη σταθερή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις, την ώρα που η κεντροαριστερά ενδυναμώνεται από τη σύμπραξη ΚΙΔΗΣΟ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και την κίνηση της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Φλωρίδη.