X

Σόιμπλε: δε θα συνιστούσα στην Αθήνα να “διώξει” το ΔΝΤ

Το μήνυμα Σόιμπλε στην Αθήνα. Αισιοδοξία Νταίσελμπλουμ για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Σε αναμμένα "κάρβουνα" η Κυβέρνηση λόγω του "πάγου" στην αξιολόγηση.

Ant1news

Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να μην λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η γερμανική Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα, δήλωσε σε συνέντευξη του στην WSJ o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Αν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση (για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα με βάση το πρόγραμμα στήριξης) και αν το ΔΝΤ αποφανθεί για τις συνέπειες της εξέλιξης αυτής, τότε το πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο» ανέφερε στην WSJ.

«Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος» τόνισε ο ίδιος.

«Αν καταστεί παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να καταλήξουμε σε κάτι καινούργιο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα ήμουν απολύτως ήρεμος. Η γερμανική Βουλή θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει για το αν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

Ντάισελμπλουμ: Εφικτός στόχος η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2018

Την αισιοδοξία του για την Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην φλαμανδική εφημερίδα De Tijd, χαρακτηρίζοντας «εφικτό στόχο» την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018.

Ειδικότερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως «με την Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά», επισημαίνοντας τα «αλλεπάλληλα τρίμηνα» κατά τα οποία η χώρα καταγράφει ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και πως «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής δουλειάς έχει ολοκληρωθεί».

 «Ο σκοπός είναι το 2018 να μπορέσει να σταθεί εκ νέου στα δικά της πόδια και να καταφέρει να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό» σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι περιορισμένες.

Σε “αναμμένα κάρβουνα” η Κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Την ίδια στιγμή σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η Κυβέρνηση βλέποντας τον χρόνο να περνά και την διαπραγμάτευση να μένει “παγωμένη”, με αφορμή την αναμονή λήψης αποφάσεων του ΔΝΤ για την συμμετοχή του ή μη στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Μετά την περιορισμένη απήχηση των ευρωπαϊκών επαφών Τσακαλώτου την περασμένη εβδομάδα, η Αθήνα ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση προς τους δανειστές, για να συζητηθεί στο επικείμενο Eurogroup. Σε αυτήν, θα περιλαμβάνεται η παράταση του “κόφτη” μετά το 2018 και η περιγραφή, γενικόλογα όμως, των πεδίων στα οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί.

Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, υποστήριξε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM” και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε πως είναι προτιμότερος ένας πολιτικός συνομιλητής, ακόμη και αν υπάρχουν διαφωνίες μαζί του, από έναν άκαμπτο τεχνοκράτη. 

«Είναι πλέον σημαντική η πιθανότητα το ΔΝΤ να μην μετάσχει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”. «Νομίζω βρισκόμαστε σε καλή θέση να αρχίσουμε πάλι τη διαπραγμάτευση και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση είτε μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου είτε ως τα μέσα Φεβρουαρίου», εκτίμησε. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η ελληνική οικονομία κινείται ήδη, όπως δείχνουν και οι αριθμοί, σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, που θα συμβάλλει στα δημόσια έσοδα και την επίτευξη των στόχων.

Ωστόσο, οι δανειστές πιέζουν για νέα, επώδυνα μέτρα την περίοδο μετά το 2018, με το Μαξίμου να απορρίπτει μετ’ επιτάσεως σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη από 13% σε 14%, νέα μείωση συντάξεων μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και περαιτέρω περικοπή του αφορολόγητου.

Αν και επισήμως καταγράφεται αδράνεια, οι διεργασίες μεταξύ των δανειστών στο παρασκήνιο είναι πλούσιες και πολυεπίπεδες, κυρίως σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα. Πληροφορίες δεν αποκλείουν στο πλαίσιο αναζήτησης διεξόδου,  ακόμη και την σύγκληση – ίσως και πριν το Eurogroup, του Washington Group, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι των δανειστών και των ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών

«Τέσσερις από τις πέντε χώρες που έλαβαν στήριξη υπό αυστηρούς όρους, στο πλαίσιο του «μετρητά έναντι μεταρρυθμίσεων», ήδη είναι success stories. H Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση, αλλά μπορεί κι αυτή να βγει επιτυχημένα από το πρόγραμμα», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στην εφημερίδα South China Morning Post.

Κομβικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει και η αναμενόμενη τις επόμενες εβδομάδες δημοσιοποίηση δύο εκθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.