X

Νουθεσίες Σόιμπλε στην Αθήνα για το ΔΝΤ

Νέα προειδοποίηση Σόιμπλε στην Αθήνα για το ρόλο του ΔΝΤ. «Καμπανάκι» από τον Ρέγκλινγκ. Η στάση της ελληνικής πλευράς και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ant1news

Νέο μήνυμα στην Αθήνα να «τρέξει» για να κλείσει η διαπραγμάτευση έστειλε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας ότι εκείνος δεν βιάζεται για την απόφαση του ΔΝΤ αν θα μετάσχει ή όχι ως χρηματοδότης στο τρίτο πακέτο διάσωσης. Παράλληλα, συνέστησε στην Κυβέρνηση να μην διώξει με την στάση της το Ταμείο, αφού έτσι πρέπει να υπάρξει νέο πρόγραμμα, αν βέβαια αυτό εγκριθεί από την γερμανική Βουλή, όπως τόνισε.

«Αν καταστεί παρωχημένο το πρόγραμμα, θα έχουμε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να καταλήξουμε σε κάτι καινούργιο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα ήμουν απολύτως ήρεμος. Η γερμανική Βουλή θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει για το αν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Wall Street Journal, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, διαμηνύουν ότι όχι μόνο δεν θα χειροτερέψει κάτι αν δεν μετέχει στο πρόγραμμα το Νομισματικό Ταμείο, αλλά αντιθέτως θα μειωθεί η πίεση για σκληρά μέτρα.

««Μπορούμε και μόνοι μας» σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι θέσεις που έχει υποστηρίξει το ΔΝΤ για την ανάγκη να παρθούν επιπλέον μέτρα, μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι θα «αδυνατίσει» το μέτωπο των σκληρών δυνάμεων που απαιτούν νέα μέτρα «εδώ και τώρα»», δήλωσε στον Real FM, Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

“Καμπανάκι” Ρέγκλινγκ για… Σόιμπλε 

Η Αθήνα θα βρεθεί αναγκαστικά «στην αγκαλιά του Σόιμπλε», αν δεν χρηματοδοτήσει το πακέτο διάσωσης το Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιεί ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
   

«Αν υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στο πρόγραμμα - κι η συνέχιση του χωρίς το ΔΝΤ είναι μια θεμελιώδης αλλαγή - σε ότι αφορά τα γερμανικά δεδομένα, απαιτείται νέα έγκριση από την Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

 

Από την πλευρά του, πάντως, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ανέφερε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα το ΔΝΤ να μην είναι μέρος των χρηματοδοτών για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Είμαστε σε καλή θέση να αρχίσουμε πάλι την διαπραγμάτευση και να κλείσει είτε μέχρι τέλος του Ιανουαρίου ή μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου.» 

Μέτρα, χρέος και… αγορές

Κομβικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η αναμενόμενη τις επόμενες εβδομάδες δημοσιοποίηση δύο εκθέσεων του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν  Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα De Tijd, χαρακτήρισε εφικτή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2018». «Με την Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά. Ο σκοπός είναι το 2018 να μπορέσει να σταθεί εκ νέου στα δικά της πόδια και να καταφέρει να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ

Το οικονομικό επιτελείο, διαμηνύει, πάντως, ότι δεν επιδιώκει την έξωση του Ταμείου, αλλά το ξεκαθάρισμα το ταχύτερο της στάσης του. Ταυτόχρονα, διαψεύδει ότι η Αθήνα ετοιμάζει πρόταση προς τους δανειστές για «ξεπάγωμα» της διαπραγμάτευσης και απορρίπτει κάθε σενάριο για περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου, αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 14% ή νέα περικοπή στις συντάξεις.   

 

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

 «Έρχεται εγγύτερα το 4ο μνημόνιο ή με συμφωνία Κυβέρνησης ή λόγω πίεσης όταν μείνει χωρίς χρηματοδότηση η χώρα», δήλωσε ο Βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, Καλημέρα Ελλάδα.

 Πυρά στην Κυβέρνηση εξαπολύουν και τα άλλα κόμματα, με την Ένωση Κεντρώων να ζητά από το Μαξίμου ημερομηνία εκλογών.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αν και δηλώνει ότι δε θα νομοθετήσει νέα μέτρα για μετά το 2018, ήδη παζαρεύει με την ΕΕ και το ΔΝΤ το αφορολόγητο, τις συντάξεις, τις νέες συμφωνίες και δεσμεύσεις, μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου», τονίζει το ΚΚΕ.

Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων καλεί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «τον κ. Τσίπρα να διευκρινίσει σαφώς, αν οι εκλογές γίνουν μέχρι την 20η ή μετά την 20η Μαρτίου, γιατί οι αιφνιδιασμοί δεν ταιριάζουν σε έναν τίμιο πρωθυπουργό».