X

Ποιοι υποχρεούνται να έχουν μηχάνημα POS μέχρι το καλοκαίρι

Σε τρεις φάσεις θα γίνει υποχρεωτική η χρήση μηχανημάτων καρτών από τους επαγγελματίες. Ποιοι θα εξαιρεθούν.

Ant1news

Σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες θα υποχρεούνται να έχουν μηχανήματα POS ενώ η υποχρεωτική χρήση τους θα γίνει σταδιακά.

Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να υποχρεώσει ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ταβέρνες και άλλους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών (δηλαδή τους ορισμένες ομάδες επιχειρηματιών «υψηλού κινδύνου») να εγκαταστήσουν άμεσα, έως το καλοκαίρι, συσκευές POS για να δέχονται τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Η υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων καρτών από τους επαγγελματίες θα γίνει σταδιακά σε τρεις φάσεις, όπως δήλωσε η Υφυπουργός Οικονομικών στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα προσθέτοντας ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση POS και για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Μέχρι τα τέλη του έτους θα προστεθεί άλλη μια ομάδα επαγγελματιών και η επόμενη ομάδα θα προστεθεί μέχρι τέλους του 2018. 

Το ΥΠΟΙΚ παράλληλα σκοπεύει να εξαιρέσει από την υποχρέωση να δέχονται κάρτες τα σημεία πώλησης καπνού, τα μικρά παντοπωλεία και τα περίπτερα.

Η υφυπουργός ανέφερε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί η απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι ομάδες επαγγελματιών που πρέπει να έχουν υποχρεωτικά μηχάνημα υποδοχής ηλεκτρονικών καρτών πληρωμών.

Με σχετική ανακοίνωση η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι σε όλα τα καταστήματα της έχουν εγκατασταθεί συσκευές POS μέσω των οποίων οι πελάτες της μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους με κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες) των τραπεζών Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

Επίσης, η δυνατότητα αυτή παρέχεται δωρεάν στους πελάτες της ΔΕΗ και μέσω της ιστοσελίδας www.dei.gr, μέσω της επιλογής «Ηλεκτρονική Πληρωμή Λογαριασμού» με τον πλέον εύκολο και γρήγορο τρόπο για τον πελάτη.

Τέλος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, μπορούν να εξοφληθούν ηλεκτρονικά οι λογαριασμοί και μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών, (Πάγιες εντολές, e-banking).