X

Αναζήτηση διεξόδου στον “γρίφο” του ΔΝΤ με παράταση του “κόφτη”

Οι "εναλλακτικές", αν δεν μετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα. Για νέα, επώδυνα μέτρα προειδοποιούν τα κόμματα. "Πυρά" Σαμαρά κατά Τσίπρα.

Ant1news

 

Διέξοδο ώστε να λυθεί το ταχύτερο ο γόρδιος δεσμός της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση αναζητά η Κυβέρνηση, ενώ μαίνονται οι κόντρες γύρω από την αναμενόμενη απόφαση του Νομισματικού Ταμείου για συμμετοχή με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

 Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ρόλο συμβουλάτορα, συνέστησε στην Αθήνα να μην επιδιώκει την «έξωση» του Ταμείου, διότι «αν καταστεί παρωχημένο το πρόγραμμα, θα έχουμε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να καταλήξουμε σε κάτι καινούργιο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα ήμουν απολύτως ήρεμος. Η γερμανική Βουλή θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει για το αν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος».

Διαφορετικές αναγνώσεις για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης άρνησης του Ταμείου να χρηματοδοτήσει τελικώς το τρίτο πακέτο διάσωσης κάνουν Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, η οποία προειδοποιεί για νέα, επώδυνα μέτρα.

Τζανακόπουλος: Δεν αλλάζουν οι όροι της συμφωνίας αν αποχωρήσει το ΔΝΤ

Στόχος της Κυβέρνησης είναι στο επόμενο Eurogroup να γίνουν τα απαραίτητα βήματα υπέρβασης της ασυμφωνίας μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, συμπληρώνοντας πως όλοι δέχονται ότι ασυμφωνία δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα και επομένως πρέπει να επιλυθεί στο υψηλότερο επίπεδο με πολιτικούς όρους.

«Η ανασυγκρότηση της χώρας μπορεί να έρθει μόνο με πολιτική αλλαγή», δηλώνει ο Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στις δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ο  Πάνος Σκουρλέτης, υποστήριξε ότι, «δεν συνιστά ουσιαστική μεταβολή η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ούτε ως σήμερα έχει δώσει ένα ευρώ», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι, «αν φύγει το ΔΝΤ, αυτό που θα επιβληθεί θα είναι πολύ χειρότερο».

Η Κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει περίπτωση υιοθέτησης των σκληρών μέτρων που ζητούν οι δανειστές, που πιέζουν για περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου, αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 14% και νέα περικοπή στις συντάξεις.

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή, «Καλημέρα Ελλάδα», δήλωσε, «θεωρούμε ότι γρήγορα θα έλθει το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο Σόιμπλε τα βλέπει τα καλά στην οικονομία. Δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο καθόλου, είναι δέσμευση μας».

Σκληρή επίθεση στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για «βάλτωμα» μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, καθώς και για φοροεπιδρομή, εξαπολύει ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι «ο Τσίπρας μας οδήγησε στον σημερινό εφιάλτη».

Η Αθήνα επιδιώκει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου αν μη τι άλλο, να οριστεί ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των κλιμακίων στην Ελλάδα, ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση.

Όπλο της Αθήνας στις διαβουλεύσεις είναι και το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, που στο 12μηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου, είναι κατά 2,4 δις υψηλότερο του στόχου.