X

Καβγάς Ντράγκι – Σόιμπλε για την Ελλάδα

Η «απάντηση» Ντράγκι στον Σόιμπλε για το χρέος. Εμμένει στην αδιάλακτη στάση του ο Γερμανός υπουργός. Τι υποστηρίζει στον ΑΝΤ1 αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Ant1news

«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με φόντο την Ελλάδα, την ώρα που αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου, διότι πρέπει να κλείσει …για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας και μάλιστα χωρίς νέα μέτρα.

Ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου έκανε έμμεση αναφορά στο ελληνικό χρέος τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρέος χώρας που να μην είναι βιώσιμο, δίνοντας έτσι «απάντηση» στον Σόιμπλε, του οποίου οι εμμονές για τη χώρα μας παραμένουν. Ο Ντράγκι πρόσθεσε πάντως πως στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ένα πρόγραμμα και διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και το ΔΝΤ. «Τα ξέρετε αυτά», επισήμανε και ζήτησε λίγη υπομονή για να αποδώσουν τα μέτρα.

Παράλληλα, έστειλε και αυστηρό μήνυμα στη Γερμανία λέγοντας ότι οι αποταμιευτές πολίτες της έχουν επωφεληθεί από τις πολιτικές της ΕΚΤ. «Η ανάκαμψη του συνόλου της ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε πως η ανάπτυξη της ευρωζώνης περιορίζεται από την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη, ζητώντας μεγαλύτερη δραστηριότητα στον τομέα αυτό.

Παρ όλα αυτά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν φαίνεται να πτοείται, καθώς διεμήνυσε σήμερα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να αντιμετωπίσει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου τις εκθέσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, που θα παρουσιάσουν, στους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών.

Πεποίθηση των περισσότερων Ευρωπαίων είναι ότι το «ελληνικό ζήτημα» πρέπει να κλείσει πριν ξεκινήσει ο εκλογικός κύκλος από τα μέσα Μαρτίου σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Βέβαια, οι περισσότεροι λένε ανοιχτά ότι αυτό θα κριθεί από τις προθέσεις του Σόιμπλε και των υπόλοιπων σκληροπυρηνικών, οι οποίοι θα αποφασίσουν σταθμίζοντας τα κέρδη και τις ζημίες για το εσωτερικό τους ακροατήριο.