X

Και το ΔΝΤ εντός και νέα μέτρα προ των πυλών

Της διαπραγμάτευσης το ...ανάγνωσμα, πέντε ημέρες πριν το Eurogroup. Αντιφατικά μηνύματα στέλνουν οι πρωταγωνιστές, εντός και εκτός συνόρων, με επίκεντρο τις πιέσεις για νέα μέτρα.

Ant1news


Του Νίκου Ρογκάκου

Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να έχει σχεδόν έτοιμες τις προτάσεις που θα παρουσιάσει στους δανειστές, το ΔΝΤ να δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει στο ελληνικό Πρόγραμμα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό στην λήψη νέων μέτρων, η γερμανική εφημερίδα Bild ξιφουλκεί κατά της Ελλάδος και των μέσων ενημέρωσης, προστατεύοντας πλήρως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις πρόσφατες δηλώσεις του.

Μέσα σε αυτό το τοπίο ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι νέα μέτρα δεν συζητούνται ενώ με άρθρο του στον Economist υποστηρίζει ότι η Ελλάδα καλύπτει πλήρως τους στόχους τους..

 «Το 2016 σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους, που έχουν τεθεί σε συμφωνία με τους πιστωτές της και το ίδιο αναμένεται να συνεχιστεί και για τα επόμενα δύο χρόνια», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στον αντίποδα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζητά εκλογές χαρακτηρίζοντας την Κυβέρνηση ανίκανη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει πως «η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι έτοιμη να υποστηρίξει ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αλλά η πολιτική ηγεσία της χώρας αδυνατεί. Είτε για λόγους ιδεοληψίας, είτε από έλλειψη ικανότητας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη. Για αυτό η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση γα την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Βολές εναντίον και των δύο εξαπολύει το KKE θεωρώντας πως «ο μεν Τσίπρας διαφημίζει την ικανότητά του στην εξαπάτηση, ο δε Μητσοτάκης την προσήλωσή του στους στόχους του κεφαλαίου».

«Διευρυμένος κόφτης»

Τα σημεία της «ολοκληρωμένης πρότασης» που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους θεσμούς έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο την χρονική διάρκεια του «κόφτη» και την κλιμακωτή ενεργοποίησή του ανάλογα με την διαφαινόμενη απόκλιση από τους στόχους.

Οι προτάσεις Τσακαλώτου :

-         Κόφτης δαπανών μετά το 2018 (για έναν χρόνο)

-         Μείωση αφορολογήτου (6.000 ή 7.000€)

-         Μείωση συντάξεων (μέσω μείωσης προσωπικής διαφοράς)

-         Όχι νομοθέτηση μέτρων τώρα αλλά αν χρειαστεί

-         Πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% (το 1% μείωσης για φοροελαφύνσεις και ενίσχυση επιχειρήσεων)

 «Είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του Προγράμματος» δήλωσε  ο υπουργός Οικονομικών .

«Η θέση του ΔΝΤ για το χρέος μας βοηθάει αυτή τη στιγμή» εκτιμά ο Σταύρος Θεοδωράκης και καλεί τον Πρωθυπουργός να απαντήσει εάν «θέλει να μείνει μόνος του με τον κ. Σόιμπλε και την απαίτηση του για τεράστια πλεονάσματα».

«Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να κερδίσει πολιτικό χρόνο, ετοιμάζει, άρον- άρον, κατάλογο φόρων» σχολίασε η Ένωση Κεντρώων.

Μοσκοβισί: προτεραιότητα το κλείσιμο της αξιολόγησης, όχι το ΔΝΤ

Επίθεση στο ΔΝΤ εξαπολύει ο Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά όχι να έχουμε διαρκώς νέες απαιτήσεις.

«Δεν πρέπει να παραδοθούμε στην πρόκληση ορισμένων που ζητούν ολοένα και περισσότερα μέτρα ή επιπλέον σφίξιμο του ζωναριού» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών .

«Εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις. Και όταν μιλάω για παράλογες απαιτήσεις εννοώ την νομοθέτηση νέων μέτρων μετά την λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο το 2018» ξεκαθάρισε, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.  

Και όλα αυτά την ώρα που γερμανικές εφημερίδες θεωρούν ότι η εκλογή Τραμπ δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα.

Όπως γράφει η Handelsblatt: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βλέπει με δυσαρέσκεια την εποχή Τραμπ. Η αβεβαιότητα από την αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο είναι δηλητήριο για την ελληνική οικονομία».