X

Παπαδημητρίου: δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το αφορολόγητο

Το αφορολόγητο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, σημείωσε ο υπ. Οικονομίας. Τσακαλώτος: είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε καποια μέτρα.

Ant1news

Ανοιχτά άφησε όλα τα σενάρια για το όριο του αφορολόγητου ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου κατά την επίσκεψή του στα Τρίκαλα.

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τα περί μείωσης του αφορολόγητου ορίου, ο υπουργός Οικονομίας, εμμέσως, το επιβεβαίωσε.

Ερωτηθείς για το αν αποτελεί κόκκινη γραμμή το ύψος του ορίου, τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα, όπως και άλλα είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε το όριο που υπάρχει τώρα, δεν γνωρίζουμε όμως αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε» δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, γιατί μετά την αξιολόγηση έρχεται η ένταξη της χώρας στην Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων» τόνισε ακόμη ο Υπουργός.

Παράλληλα, επανέλαβε πως η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πάρει νέα μέτρα για μετά το 2019.

“Καρφί” Τσακαλώτου στον Τόμσεν

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να γίνει εκ των προτέρων νομοθέτηση νέων μέτρων.

Ωστόσο κ. Τσακαλώτος αποκαλύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση με περίγραμμα μέτρων, τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις κυρίως από το ΔΝΤ. Ξεκαθαρίζει όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και επισημαίνει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να περιέχει μια συμφωνία - πακέτο για τα δημοσιονομικά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Παράλληλα, έδωσε και αιχμηρή απάντηση στον  Πολ Τόμσεν, ο οποίος πρόσφατα προέβλεψε ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα μειωθεί σε 21 χρόνια. Ερωτηθείς για την αντιπρόταση που ετοιμάζει προς τους Θεσμούς που ζητούν  πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το 1% θα αφορά σε μειώσεις φόρων και εισφορών με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, την εξυπηρέτηση του χρέους και την μείωση της ανεργίας.

“Κόφτη” στις ενστάσεις του ΔΝΤ ετοιμάζει η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή σχεδόν έτοιμες φαίνεται ότι έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τις προτάσεις που θα παρουσιάσει στους ομολόγους του και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ως απόδειξη ότι η κυβέρνηση συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του αδιεξόδου της αξιολόγησης.

Τα σημεία του «μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων», μέσω του οποίου θα απαντώνται οι ενστάσεις του ΔΝΤ για το διάστημα μετά το 2018, έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο την χρονική διάρκεια του «κόφτη» και την κλιμακωτή ενεργοποίησή του ανάλογα με την διαφαινόμενη απόκλιση από τους στόχους.

Ειδικότερα, οι προτάσεις Τσακαλώτου προβλέπουν κόφτη δαπανών μετά το 2018 για έναν χρόνο, μείωση αφορολογήτου (6.000 ή 7.000€), μείωση συντάξεων μέσω μείωσης προσωπικής διαφοράς, πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% (το 1% μείωσης για φοροελαφύνσεις και ενίσχυση επιχειρήσεων) και νομοθέτηση μέτρων όχι όμως για τώρα αλλά εάν και εφόσον χρειαστεί.

«Έχει μεγάλη σημασία να καταγραφεί πρόοδος στο Eurogroup», αναφέρει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την ώρα που το ΔΝΤ δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό στην λήψη νέων μέτρων.

 

Ο πρωθυπουργός βέβαια ξεκαθαρίζει ότι νέα μέτρα δεν συζητούνται ενώ με άρθρο του στον Economist υποστηρίζει ότι η Ελλάδα καλύπτει πλήρως τους στόχους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που σημαίνουν νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Την ίδια ώρα, επίθεση στο ΔΝΤ εξαπολύει ο Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά δεν πρέπει να παραδοθούμε στην πρόκληση ορισμένων που ζητούν ολοένα και περισσότερα μέτρα ή επιπλέον σφίξιμο του ζωναριού.