X

Επί ξυρού ακμής η διαπραγμάτευση

Η επιστολή Τσακαλώτου θα καθορίσει τις εξελίξεις. Το «καλό» και το «κακό» σενάριο που βλέπουν οι Ευρωπαίοι. Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του ESM.

Ant1news

Μια ακόμα κρίσιμη εβδομάδα ξεκινάει για το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, καθώς σήμερα συνεδριάζει ο ESM, που θα ασχοληθεί με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και την συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη.

Κομβικής σημασίας για τις εξελίξεις θα είναι η επιστολή Τσακαλώτου, η οποία πριν το Eurogroup στο οποίο θα παρουσιαστεί, θα αποσταλεί σε Γιούνκερ,  Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Βίζερ. 

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αναζητήσει ένα έντιμο συμβιβασμό και σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή – πρόταση Τσακαλώτου θα παρέχει τις αυξημένες εγγυήσεις της ελληνικής πλευράς για την περίοδο μετά το 2018 με τα μέτρα που θα διασφαλίζουν τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και θα επιδιώξει να τα συνδυάσει με τον καθορισμό του «οδικού χάρτη» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Το πακέτο των μέτρων θα περιλαμβάνει δύσκολες δεσμεύσεις όπως παράταση του «κόφτη», μείωση του αφορολογήτου ορίου και ενδεχομένως παρεμβάσεις στις συντάξεις μέσω της προσωπικής διαφοράς.

Πάντως και σε ότι αφορά τη μείωση του αφορολόγητου η Κυβέρνηση έσπευσε να «μαζέψει» το «θόρυβο» που προκλήθηκε από την παραδοχή Παπαδημητρίου ότι οι πιστωτές πιέζουν γι΄αυτό και ο ίδιος ο Υπουργός μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η διατύπωση του ήταν εσφαλμένη.

Από το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ότι ο «μηχανισμός» θα ψηφιστεί από τη Βουλή, αλλά τα μέτρα που θα περιλαμβάνει δεν θα νομοθετηθούν τώρα, αν και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές κανένα μέτρο δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, ούτε καν ο κόφτης να ενεργοποιηθεί, διότι ήδη η χώρα θα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά.

Το «καλό» και το «κακό» σενάριο

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται η «Καθημερινή» τα δυο σενάρια που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή είναι δυο.

Σύμφωνα με το «καλό» σενάριο, μετά το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου, οι θεσμοί συμφωνούν στα αιτήματα που θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση και επιστρέφουν στην Αθήνα. Η κυβέρνηση δέχεται να νομοθετήσει κάποιο από τα μέτρα, και τότε –ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο– η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί. Αυτό είναι το πολύ θετικό σενάριο. Πηγές των Βρυξελλών έλεγαν ότι αν βρεθεί ο συμβιβασμός με το ΔΝΤ, τότε η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ εύκολα.

Αν όμως επικρατήσει το «κακό» σενάριο, τότε οι θεσμοί επιστρέφουν με αίτημα τη νομοθέτηση κάποιων από τα μέτρα και η Αθήνα αρνείται, οπότε ξεκινάει μια διαπραγμάτευση που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η αξιολόγηση να μείνει μετέωρη για τους επόμενους μήνες, ακόμα και μέχρι τον Μάιο ή Ιούνιο.

Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Το κίνδυνο ότι τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό του 2017, επισημαίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Παράλληλα εκτιμά ότι το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 2% έναντι στόχου για 0,53% του ΑΕΠ, ωστόσο εκφράζει αμφιβολίες για το πλεόνασμα του 2017 (1,75%) και του 2018 (3,5%).

Όπως τονίζεται στην έκθεση οι καλύτερες των αρχικών προβλέψεων επιδόσεις του 2016 θα έχουν θετικό αντίκτυπο (carry over effect) το 2017. Παρόλα αυτά, ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% θεωρείται αρκετά αισιόδοξος.

Ωστόσο για την επίτευξη του στόχου του 2017 αναγκαία, αλλά όχι ικανή, προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Άλλες πηγές κινδύνου είναι η έκταση που θα παρουσιάσει η προσφυγική κρίση και το αντίκτυπό της στον τουρισμό, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, η αργή πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και η παγκόσμια αβεβαιότητα.

Από την άλλη πλευρά, η αισιόδοξη προοπτική (upside risks) στηρίζεται στην ταχύτερη από τις προβλέψεις ανάκτηση της επενδυτικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Όπως σημειώνει το ΕΔΣ, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής ενισχύει την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα, καθιστώντας την πορεία ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επισφαλή. Η χαμηλή αβεβαιότητα και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι βασικές προϋποθέσεις για την σημαντική αύξηση των επενδύσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2017, 2018 και 2019.