X

Πολιτική λύση στο γόρδιο δεσμό της διαπραγμάτευσης αναζητά το Μαξίμου

Να ξεδιπλώσει τις προτάσεις της κυβέρνησης στο Eurogroup της Πέμπτης υπόσχεται ο Τσακαλώτος και ζητά από τον Ντάισελμπλουμ να βάλει… πλάτη.

Ant1news


Του Νίκου Ρογκάκου

Με το Eurogroup της Πέμπτης να θεωρείται «κλειδί» για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ παραμένουν, κάνοντας την Κυβέρνηση να πηγαίνει ένα βήμα πιο μπροστά και να ζητά «πολιτική λύση» για τα μεγάλα θέματα,  του αφορολόγητου, των συντάξεων και των πλεονασμάτων μετά το 2018

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως «εμείς επιδιώκουμε μία επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup για Πρωτογενή πλεονάσματα, Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και μέτρα που ζητά το ΔΝΤ… Αν βρεθεί εκεί κοινή γραμμή τότε βλέπουμε πως ξεκολλάει η διαπραγμάτευση… Είναι πολιτικό το ζήτημα και δεν μπορεί να λυθεί στο Χίλτον».

Το καλό και… το κακό σενάριο

Μπορεί στην επιστολή Τσακαλώτου που απεστάλη την Δευτέρα να μην υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα, όμως το βέβαιο είναι ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση χωρίς νέα μέτρα και έτσι Έλληνες αξιωματούχοι αναφέρονται σε δύο σενάρια τα οποία βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Το καλό σενάριο

-        Το ΔΝΤ ζητά νομοθέτηση μέτρων τώρα

-        Η Κυβέρνηση νομοθετεί

-        Κλείνει η Αξιολόγηση τον Φεβρουάριο

Άρα η Ελλάδα μπαίνει στην ποσοτική χαλάρωση και αποδεσμεύεται η δόση των 8 δις€.

Το κακό σενάριο :

-        Οι Θεσμοί ζητούν νομοθέτηση σκληρών μέτρων

-        Η Κυβέρνηση αρνείται

-        Μετέωρη η αξιολόγηση μέχρι Μάιο ή Ιούνιο

Από το επιτελείο του κ. Τσακαλώτου επιμένουν πως οι προτάσεις της Αθήνας είναι έτοιμες και θα παρουσιαστούν αναλυτικά από τον υπουργό στους ομολόγους του της Ευρωζώνης.

Πηγές από τις Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν, πάντως, «εξαιρετικά καλό σημείο εκκίνησης» την επιστολή Τσακαλώτου, μέσω της οποίας ο υπουργός Οικονομικών, εκτός των άλλων, ζητά από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να βάλλει… πλάτη.