X

Διαπραγμάτευση εν αναμονή του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

Λύση-πακέτο επιδιώκει η κυβέρνηση. Χαμηλά ο πήχης για το Eurogroup της Πέμπτης. “Σιγή ιχθύος” από τους δανειστές. Αισιόδοξος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ant1news


Του Νίκου Ρογκάκου

Με την Κυβέρνηση να τρέχει για λύση-πακέτο, διαμηνύοντας παράλληλα ότι νέα μέτρα δεν υπάρχουν, οι δανειστές τηρούν, επί του παρόντος, «σιγή ιχθύος», διατηρώντας όμως πάντα πάνω στο τραπέζι τις απαιτήσεις τους, για μείωση αφορολογήτου, συντάξεων και επέκταση του κόφτη.

Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» για ένα χρόνο σε περίπτωση, που υπάρξει συμφωνία σε όλα τα άλλα ζητήματα, και προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιρρήσεις κυρίως του ΔΝΤ όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος  κάλεσε το Ταμείο να ξεκαθαρίσει το ρόλο του  και ζήτησε να βρεθεί πολιτική διέξοδος στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος , από την πλευρά του, ζητά από τον πρόεδρο του Eurogroup να συνδράμει ώστε να «λιώσουν οι πάγοι» με τους θεσμούς και να προχωρήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, αφού επιμένουν για μέτρα 4,5δις€ την περίοδο 2018-2020.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί , πάντως, αποκλείει λύση στο Eurogroup της Πέμπτης.  «Θα δούμε πώς μπορούμε να κινηθούμε σε γρήγορη ολοκλήρωση… αλλά αυτό προφανώς δεν μπορεί να επιτευχθεί την Πέμπτη. Ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατόν»,  δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών

Κλίμα αισιοδοξίας στην Ευρώπη δημιούργησε, εν τω μεταξύ,   η έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τον ESM. Ο επικεφαλής του Μηχανισμού προειδοποίησε, όμως, ότι η Ελλάδα θέλει περισσότερο χρόνο.

«Η προσέγγισή μας για την παροχή δανείων διάσωσης έναντι της εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων είχε πολύ καλά αποτελέσματα. Η Ελλάδα είναι μία ειδική περίπτωση και απαιτεί περισσότερο χρόνο, αλλά η προσέγγισή μας έχει αποτελέσματα και σε αυτή», δήλωσε ο  Κλάους Ρέγκλινγκ

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εκτίμησε πως «είμαστε κοντά σε συμφωνία».