X

“Πράσινο φως” για τον σταθμό “Βενιζέλος” του Μετρό Θεσσαλονίκης

Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ, μετά την αποκάλυψη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, κατά τις εργασίες κατασκευής του έργου.

Ant1news

Της Φαίης Χρυσοχόου 

To «πράσινο φως» για την κατασκευή του σταθμού «Βενιζέλος» του Μετρό Θεσσαλονίκης σε τέσσερα χρόνια, άναψε  η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Ο τρόπος διαμόρφωσης του σταθμού είχε προκαλέσει αντιδράσεις από φορείς. Που ζητούσαν να βρεθεί λύση για την ανάδειξη και αξιοποίηση των σπάνιων αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του έργου.

Ειδικότερα, το ΚΑΣ αποδέχτηκε τη προμελέτη που συντάχθηκε με τη συνεργασία των Αττικό Μετρό, Δήμου Θεσσαλονίκης, Υπουργείου Πολιτισμού και Υπουργείου Μεταφορών. σχετικά με την κατασκευή του σταθμού «Βενιζέλος» και την διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν εκεί.

Τα ευρήματα θεωρούνται από ιστορικούς και αρχαιολόγους ως ιδιαιτέρως σημαντικά, καθώς μεταξύ άλλων εντοπίστηκε η πλακόστρωτη μέση οδός ή λεωφόρος των βυζαντινών χρόνων, η οποία σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, σε μήκος περίπου 75 μέτρων, κάτω από τη σημερινή Εγνατία.

 

Στο φως ήρθε και η διασταύρωσή της με τον μαρμαρόστρωτο cardo,  ένα ιστορικό σταυροδρόμι που επιβιώνει εδώ και 16 αιώνες.

 

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται τμήματα δημοσίων κτιρίων που στέγαζαν εμπορικές χρήσεις, αλλά και το τετράπυλο, που ένωνε τη διασταύρωση.

 

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι αρχαιότητες σε ποσοστό 91%  θα διατηρηθούν στη θέση τους,  ενώ στο σημείο που βρέθηκε το τετράπυλο θα διευρυνθεί η έκταση της έρευνας, για την επιπλέον αποκάλυψη του μνημείου.

 

Πάνω από τις αρχαιότητες θα φτιαχτεί πεζογέφυρα, ενώ θα δημιουργηθεί  και μπαλκόνι.