X

Εναλλακτικές διαφυγής απο την πίεση των δανειστών αναζητά η Αθήνα

Συμπαγές μέτωπο ΔΝΤ-Ευρωπαίων. Ζητούν πρόωρη ψήφιση σκληρών μέτρων για μετά το 2018, κάτι που απορρίπτει η Κυβέρνηση.

Ant1news

Με τον χρόνο να τρέχει εις βάρος της χώρας, η Κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικές λύσεις για να ξεφύγει από το δίπολο ΔΝΤ-Σόιμπλε, που επιμένει σε πρόωρη νομοθέτηση σκληρών μέτρων, για μετά το 2018.

Αυτή, όπως ομονόησαν οι δανειστές, είναι απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα.

Με ακόμη άγνωστη την ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα, η Κυβέρνηση, που βρέθηκε χωρίς συμμάχους στο Eurogroup της Πέμπτης, πιέζεται για περικοπή του αφορολόγητου και νέα μείωση των συντάξεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΑΓΟΡΑ», οι δανειστές απαιτούν εδώ και τώρα κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μέτρο που αν εφαρμοστεί θα σημάνει μείωση συντάξεων ως και κατά 40%.

 

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει νέα μέτρα και παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Βαριά σκιά στην διαπραγμάτευση, αλλά και τροφή για νέα σενάρια εκλογών, ρίχνει η εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ότι παράταση της αβεβαιότητας φέρνει εγγύτερα το δίλλημα «4ο μνημόνιο ή Grexit» κι ότι όσο δεν κλείνει η συμφωνία, η Ελλάδα θα κληθεί να λάβει επιπλέον μέτρα.

 

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε εκδήλωση του περιοδικού Economist, διαβεβαίωσε ότι «επιπλέον μέτρα δεν θα ληφθούν το 2019. Είναι πολύ σημαντικό να μην γίνει αυτό από καμία κυβέρνηση. Το ΔΝΤ έχει κάνει τεράστια λάθη στις προβλέψεις του και θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο».

 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, υποστήριξε ότι το τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας περιγράφεται από " τα ψέματα, την ανικανότητα και τους φόρους".

Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η διαπραγμάτευση, με τον χρόνο να πιέζει και τα ταμειακά διαθέσιμα να μειώνονται, ασκεί η αντιπολίτευση, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ζητά τον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας.

«Η ηρωική διαπραγμάτευση με τους κακούς μετατράπηκε σε ταπεινωτικές επιστολές συγγνώμης που υπαγορεύει ο κ. Τσίπρας και υπογράφει ο κ. Τσακαλώτος. Ο εκβιασμός του Grexit αντί να ασκηθεί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ασκήθηκε και ασκείται από τον κ. Σόιμπλε. Η διαχείριση της σχέσης με το ΔΝΤ ( που το θέλουμε για το χρέος, αλλά δεν το θέλουμε για τα νέα μέτρα ) μετατράπηκε και αυτή σε τελεσίγραφο του Eurogroup».

 

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα  «ΤΑ ΝΕΑ», προεξόφλησε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει με νέα μέτρα.

«Το πρόβλημα είναι πως η Κυβέρνηση θα πλασάρει αυτά τα μέτρα. Μάλλον σ’ αυτό θέλει να κάνει και την ντρίπλα πάλι, με τους «κακούς» που είναι το ΔΝΤ, οι «ξένοι» και αυτοί οι «καλοί» που διαπραγματεύονται σκληρά για τη χώρα, αλλά τι να κάνουν, τελικά υποχωρούν στους «κακούς», για το «καλό» μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δανειστές και Αθήνα εξετάζουν συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, για πρόωρη νομοθέτηση μέρους των μέτρων, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.