X

Νέα αγροτικά μπλόκα στήνονται σε όλη τη χώρα

Ένταση προκλήθηκε το πρωί κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων. Νέες ενισχύσεις αναμένονται τη Δευτέρα σε πολλές μακεδονικές πόλεις. Πού θα κλείσουν οι δρόμοι.

Ant1news

 

Μικρή ένταση προκλήθηκε το πρωί στην περιοχή κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όταν αγρότης επιχείρησε με το τρακτέρ του να παρακάμψει τις αστυνομικές δυνάμεις και να κατευθυνθεί στον κόμβο της Ειδομένης, όπου οι αγρότες ήθελαν να στήσουν το μπλόκο τους.

Όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, «σπεύσαμε στο σημείο και ύστερα από διαβουλεύσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις τελικά ο συνάδελφος δεν πήγε αυτόφωρο και με το τρακτέρ του επέστρεψε στο σημείο όπου είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι, δηλαδή 2,5 χιλιόμετρα πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1.000 μέτρα πριν τον κόμβο Ειδομένης, όπου θέλουμε να πάμε».

Στις 20.30 άνοιξε η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, την οποία είχαν κλείσει από τις 14.00 και στα δύο ρεύματα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς, με τα τρακτέρ τους. 

Την Δευτέρα αναμένονται στο σημείο αγρότες από Γιαννιτσά, Αίγιο, Αλεξάνδρεια και Κιλκίς. 

Την ανάπτυξη των αγροτικών μπλόκων στη Δυτική Μακεδονία, αρχής γενομένης απο την Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, αποφάσισε η ευρεία σύσκεψη το Σάββατο των εκπροσωπών συντονιστικών επιτροπών της περιοχής, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τα ακριβή σημεία.

Ωστόσο, σίγουρο θεωρείται το στήσιμο μπλόκου μετά τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, στο 'Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Την απόφαση έλαβαν σε πρόσφατη γενική τους συνέλευση αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς, ορίζοντας και τη συντονιστική επιτροπή του μπλόκου τους που διευρύνθηκε στα 15 μέλη, από 11 στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, επικύρωσαν την απόφασή τους να στηθεί το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Στο μεταξύ, στην περιοχή Αμυνταίου, πιθανόν μπλόκο θα στηθεί τη Δευτέρα στην παλαιά εθνική οδό Αμυνταίου-Θεσσαλονίκης, στον κόμβο Αντιγόνου. 

 

Σύσκεψη στην Αιτωλοακαρνανία

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των αγροτών Αιτωλοακαρνανίας στο Κεφαλόβρυσο. Συζήτησαν για την μορφή κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιήσουν και όπως είπαν θα είναι διάφορες παρεμβάσεις με καταλήψεις σε Εφορίες,Τράπεζες και ΕΛΓΑ.

Έδωσαν ραντεβού για την Τρίτη στις 12 η ώρα με αγροτικά μηχανήματα και υπάρχει η πρόταση να κλείσει και η Εθνική οδός στο κόμβο Κεφαλοβρύσου για 2 ώρες.

Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη

Την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια» απέκλεισαν για περίπου 15 λεπτά αγρότες και κτηνοτρόφοι που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακολουθούμενη πολιτική στον αγροτικό τομέα.

Στο σημείο του αποκλεισμού βρέθηκε το μεσημέρι και ο βουλευτής του  ΚΚΕ,  Μανώλης Συντιχάκης, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του κόμματος του στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

'Ανοιξε η νέα εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου, την οποία είχαν κλείσει από τις 18:30 το απόγευμα, μέλη του αγροτικού συλλόγου.

Επίσης, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι αγρότες αναμένεται να συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τον καθημερινό τρίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού, στο ύψος του Αιγίου.

Το μπλόκο επισκέφθηκε επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τους αγρότες, εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του κόμματος στα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματά τους και στον αγώνα τους.