X

“Βαβέλ” δηλώσεων για εκλογές και χάσμα δανειστών για χρέος

Έτοιμα για την κάλπη όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη. Μεγαλώνει το χάσμα των δανειστών για χρέος και πλεονάσματα.

Ant1news

Για διέξοδο στις πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα, μέσω της λαϊκής ετυμηγορίας κάνουν λόγο όλο και περισσότερα στελέχη της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μετά την επιβεβαίωση των αντίθετων απόψεων μεταξύ των δανειστών για το ελληνικό χρέος.

Το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση προκαλεί «βαβέλ» δηλώσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο ως προς το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες εκλογών η δημοψηφίσματος.

«Ένας δύσκολος συμβιβασμός ήταν ανεκτός στην συγκεκριμένη συγκυρία τόσο από την κοινωνία όσο κι από εμάς τους ίδιους. Δεύτερος δεν θα είναι ανεκτός ούτε από την κοινωνία ούτε από εμάς», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης σήμερα στην Αυγή.

«Εκλογές δεν υπάρχουν. Το χειρότερο που μπορεί να συναντήσει την χώρα αυτήν την στιγμή - και το γνωρίζουν όλοι - είναι οι εκλογές», είπε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, από την πλευρά του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, καθώς σε δήλωσή του στο capital.gr, είπε χαρακτηριστικά πως «το ενδεχόμενο εκλογών δεν μπορώ να το αποκλείσω, εάν προκύψει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό είναι απευκταίο σενάριο για τη χώρα».

Υπέρ της κάλπης τάσσεται και ο Στέλιος Κούλογλου, αφού ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κλίνει προς αυτές μπροστά στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. «Αν πάνε να ‘ρίξουν’ την Κυβέρνηση, θα πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρήξη, δηλαδή να μη δεχθεί τα μέτρα αυτά, που σημαίνει πολιτική κρίση στην Ελλάδα και κάποιου είδους αναδιάρθρωση σκηνικού, ενδεχομένως με εκλογές», είπε μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

«Χάσμα» για χρέος – πλεονάσματα

Νέες «φωτιές» ανάβει η έκθεση του Νομισματικού Ταμείου, με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2017, στην οποία περιγράφονται οι όροι συμμετοχής του Ταμείου με χρηματοδότηση στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Οι προϋποθέσεις που θέτει το Ταμείο, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, είναι η δέσμευση των ευρωπαίων δανειστών για όλα τα μέτρα διευθέτησης χρέους κι όχι μόνο τα βραχυπρόθεσμα, η υιοθέτηση πλεονασμάτων γύρω στο 1,5% του ΑΕΠ, η πιστή τήρηση των μεταρρυθμίσεων, και η συμφωνία για αλλαγές στα εργασιακά, τα κλειστά επαγγέλματα, στην φορολογία και την χορήγηση επιδομάτων (ΕΦΕ). Η έκθεση, θα συζητηθεί, μαζί με αυτήν για την βιωσιμότητα του χρέους στην συνεδρίαση του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου, οπότε θα αποφασιστεί η περαιτέρω στάση του έναντι της Ελλάδας, ενώ οι ευρωπαίοι διαφωνούν και για τα πλεονάσματα, αλλά μέσω του ESM και για το χρέος.

«Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για μια ανησυχητική αποτίμηση της κατάστασης του ελληνικού χρέους. Το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εφαρμοστούν πλήρως», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ESM.

Σκληρή επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπολύει η αντιπολίτευση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι έρχεται όλο και πιο κοντά το σενάριο περί Grexit.

«Ξαναζούμε μέρες του 2015. Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση – που έπρεπε να έχει κλείσει από πέρσι το Φεβρουάριο – και δεν εξασφαλίσουμε την προβλεπόμενη χρηματοδότηση, στις αρχές Ιουλίου το σενάριο του Grexit θα επανέλθει με μαθηματική ακρίβεια», σημείωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«O ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει πως η βελτίωση της θέσης του λαού περνάει μέσα από το στόχο της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, δηλαδή να υλοποιήσει το σχέδιο για την φτωχοποίηση κι άλλο του ελληνικού λαού, για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας», ανέφερε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.