X

“Έκρηξη” νέων ληξιπρόθεσμων το 2016

Ξεπερνούν τα 95 δισεκατομμύρια τα χρέη των φορολογουμένων, την ώρα που στο ΥΠΟΙΚ πανηγυρίζουν για την υπεραπόδοση των φορολογικών μέτρων.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Πάνω από 95 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασαν τα χρέη των φορολογουμένων, εκ των οποίων τα 14 δισ. έγιναν μόνο το 2016. Δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε μήνα είχαμε αύξηση ληξιπρόθεσμων 1,2 δισ. ευρώ!

Και αυτό την ώρα που η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την υπεραπόδοση των φορολογικών μέτρων. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον Δεκέμβριο ο προϋπολογισμός είχε υπέρβαση των στόχων των εσόδων κατά 437 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα στις εφορίες έγραφαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δισ. ευρώ.

Έτσι αν και ταμειακά το 2016 έφυγε με υπερπλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκει μπροστά του ένα νέο “βουνό” χρεών, ύψους 13,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, το οποίο μπορεί να είναι μικρότερο κατά 2 δισ. ευρώ από τα χρέη του 2015, αλλά δεν παύει να προκαλεί σοκ.

Από την άλλη, το “κυνήγι” σε όσους χρωστούν δεν σταματά εδώ, αφού όσοι δεν έχουν κάνει ρύθμιση οφειλών είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Την προηγούμενη χρονιά 839.056 φορολογούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ή πλειστηριασμούς, εκ των οποίων οι 13.000 μέσα στο Δεκέμβριο, ενώ η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο… ζόρικη, αν λάβει κανείς υπόψη τον τεράστιο όγκο των φορολογούμενων που χρωστάνε και είναι 4.146.483.

Πρέπει αν σημειώσουμε ότι η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων και η ολοένα μεγαλύτερη “στρατιά” των οφειλετών του Δημοσίου δεν είναι αντικρουόμενη πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα στενεύει ο κύκλος των φορολογούμενων που έχουν ακόμα κάποια φοροδοτική ικανότητα, ενώ οι εισπράξεις από τις κατασχέσεις δείχνουν να αποδίδουν.

Το συμπέρασμα είναι, όμως, ότι το σύστημα κινδυνεύει να “σκάσει” από την υπερφορολόγηση, ειδικά εάν η διαπραγμάτευση φέρει κι άλλα μέτρα.