X

Αποκάλυψη ΑΝΤ1: “Παζάρι” για τα μέτρα μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών (Βίντεο)

Η Αθήνα “προσφέρει” μέτρα ύψους 2,5 δις έναντι των 4,5 δις ευρώ για τα οποία επιμένουν οι δανειστές. Τι λένε Ρέγκλινγκ και Μοσκοβισί.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Διατεθειμένη να λάβει μέτρα 2 έως 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και όχι 4,5 δις που ζητούν οι Θεσμοί φέρεται να είναι η Κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΝΤ1.

Στόχος είναι αφενός μεν να διασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αφετέρου δε να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση το ταχύτερο δυνατόν.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να προνομοθετηθούν από την κυβέρνηση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εδώ και αρκετές εβδομάδες επεξεργάζονται σενάρια μείωσης του αφορολογήτου στις 6.000 ή 7.000 ευρώ. Εάν το αφορολόγητο μειωθεί στις 6.000 ευρώ, αμέσως εξοικονομούνται περί τα 2 δισεκατομμύρια. Όμως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μειώσει την προσωπική διαφορά στις συντάξεις.

Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, εάν τελικά επέλθει συμφωνία για τα μέτρα, αναμένεται μετά το EuroWorking Group, δηλαδή στις 10 ή 11 του μήνα.

Πάντως, την πεποίθηση ότι Αθήνα και Θεσμοί δεν βρίσκονται μακριά από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, εξέφρασε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια συζήτησης με ευρωβουλευτές.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να φτάσει, με τις ελληνικές αρχές, το ταχύτερο δυνατό στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πως επιθυμεί να λυθεί το θέμα του χρέους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ελλάδα αποτελεί θέμα ανησυχίας για την Επιτροπή, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ.

Από πλευράς του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζει ότι η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του προγράμματος της Ελλάδας συνδέεται με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αυτό. Σε δηλώσεις του στο Λουξεμβούργο, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι οποιαδήποτε δόση θα μπορέσει να εκταμιευθεί μόνο αφού το ΔΝΤ λάβει την απόφασή του.