X

Στον “πάγο” η διαπραγμάτευση με νέα μέτρα στο τραπέζι

Μέτρα ύψους 2,5 δις ευρώ "δίνει" η Κυβέρνηση έναντι των 4,5 δις που ζητούν οι δανειστές. Αποκάλυψη "βόμβα" από το Bloomberg - Τι απαντά το Μαξίμου.

Ant1news

Συνεχίζονται οι διεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας προκειμένου να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση και να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών στην Αθήνα εγκαίρως, αλλά και να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με την Γερμανία να την χαρακτηρίζει «υποχρεωτική».

Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΝΤ1, είναι διατεθειμένη να λάβει μέτρα 2 έως 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και όχι 4,5 δις που ζητούν οι Θεσμοί.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να προ-νομοθετηθούν από την κυβέρνηση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εδώ και αρκετές εβδομάδες επεξεργάζονται σενάρια μείωσης του αφορολογήτου στις 6.000 ή 7.000 ευρώ. Εάν το αφορολόγητο μειωθεί στις 6.000 ευρώ, αμέσως εξοικονομούνται περί τα 2 δισεκατομμύρια. Όμως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μειώσει την προσωπική διαφορά στις συντάξεις.

Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, εάν τελικά επέλθει συμφωνία για τα μέτρα, αναμένεται μετά το EuroWorking Group, δηλαδή στις 10 ή 11 του μήνα.

Αποκάλυψη "βόμβα" από το Bloomberg

Εν τω μεταξύ, σε μια μεγάλη αποκάλυψη προχώρησε το πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας ότι στην επιστολή Τσακαλώτου προς το Eurogroup, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, δηλώνει πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μόλις το 1/3 των συμφωνηθέντων για να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο στην επιστολή αναφέρεται ότι το 1/3 των όρων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει ολοκληρωθεί, άλλο 1/3 των προαπαιτούμενων είναι σε εξέλιξη και "αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες" και το υπόλοιπο 1/3 «μπορούν να εφαρμοστούν πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία» φέρεται να υπόσχεται ο κύριος Τσακαλώτος.

 

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Bloomberg, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «η αλήθεια είναι ότι το 33% με 35% των συμφωνηθέντων έχει υλοποιηθεί, ενώ ένα 40% βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησής του. Το αν διαφωνεί το Bloomberg ως προς τα ποσοστά δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα καθώς η υλοποίηση αυτών των συμφωνηθέντων είναι θέμα λίγων ημερών».

Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αποτελούν τα “μεγάλα αγκάθια”, επισημαίνουν, καθώς αφορούν εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά. «Πράγματι αυτά παραμένουν ως εκκρεμότητες πάνω στο τραπέζι καθώς, όπως κατ’ επανάληψη, έχει τονίσει ο Υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, “όπως σε όλες οι διαπραγματεύσεις, τον τελευταίο καιρό, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα”. Και αυτό διότι διάφοροι παίκτες ρίχνουν στο τραπέζι διάφορα ζητήματα, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να δούμε το όλο πακέτο», δηλώνουν.

Η συμφωνία σε αυτά τα θέματα θα είναι προϊόν πολιτικής απόφασης, που θα επιλύσει γρήγορα και τις εκκρεμότητες, τονίζουν, υπενθυμίζοντας τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, πριν από δύο ημέρες.

«Εν κατακλείδι, η “σαλαμοποίηση” των μέτρων μπορεί να ευνοεί κάποιους, σε καμία περίπτωση, όμως, τη χώρα και τους πολίτες της. Τα προαπαιτούμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως “συγκοινωνούντα δοχεία”. Και αυτό κάνει η κυβέρνηση», επισημαίνουν.

 

Ημερομηνίες "φωτιά"

Ωστόσο, το επόμενο διάστημα θεωρείται καθοριστικό για τις αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση, αφού στις 6 Φεβρουαρίου είναι η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τρεις ημέρες μετά, στις 9 Φεβρουαρίου, ακολουθεί το EuroWorking Group, όπου θα φανεί τι θα ακολουθήσει στις 20 του ίδιου μήνα στο Eurogroup, ενώ το… τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης της 9ης Μαρτίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται ότι έχει ήδη χαθεί.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην σερβική εφημερίδα «Πολίτικα», εξέφρασε την πεποίθηση  ότι «σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα» της διαπραγμάτευσης. Ο Πρωθυπουργός διαπιστώνει τις «παράλογες απαιτήσεις» από μέρος των πιστωτών, εκτιμά ωστόσο ότι «κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος». 

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να φτάσει, με τις ελληνικές αρχές, το ταχύτερο δυνατό στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πως επιθυμεί να λυθεί το θέμα του χρέους. 

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανασκεύασε, πάντως, δηλώσεις του επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως αυτές μεταδόθηκαν χθες, τονίζοντας πως η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή του και στη χρηματοδότηση, ακολουθώντας έτσι τη γραμμή Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, με το Μαξίμου να απορρίπτει σενάρια περί ψήφισης των νέων μέτρων, που απαιτούν οι δανειστές, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ενώ εκλογές επιμένει να ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως, αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού, Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος αναφερόμενος στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με τους θεσμούς στη διαπραγμάτευση, θέτει θέμα επιστροφής στην δραχμή με συζήτησή του μάλιστα στην Βουλή.