X

“Τραβάνε το σχοινί” κυβέρνηση και δανειστές

Στον "πάγο" η διαπραγμάτευση. Προτάσεις με σκληρά μέτρα ετοιμάζουν οι δανειστές, ξεκαθαρίζοντας και τον ρόλο του ΔΝΤ. Τι λέει το Μαξίμου.

Ant1news

Οι  διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους θεσμούς δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο από το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας και πλέον αναζητείται ένα μίνιμουμ συμφωνίας προκειμένου να επανέλθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό οι δανειστές θα στείλουν μια επιστολή προς στην Αθήνα με προτάσεις-τελεσίγραφα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όπου θα περιλαμβάνονται σκληρά μέτρα.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στις συζητήσεις, κάτι που εμμέσως πλειν σαφώς, επιβεβαιώνει και το Μαξίμου, αφού όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας δημοσίευμα του Bloomber, εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά παραμένουν ως εκκρεμότητες πάνω στο τραπέζι και μάλιστα τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα τα χαρακτηρίζουν "μεγάλα αγκάθια".

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, επανέλαβαν την δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως "όπως σε όλες τις διαπραγματεύσεις, τον τελευταίο καιρό, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα", και αυτό διότι, όπως σημείωναν "διάφοροι παίκτες ρίχνουν στο τραπέζι διάφορα ζητήματα, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να δούμε το όλο πακέτο".

 

Η συμφωνία σ' αυτά τα θέματα θα είναι προϊόν πολιτικής απόφασης, που θα επιλύσει γρήγορα και τις εκκρεμότητες, τόνιζαν πηγές του Μαξίμου, επαναφέροντας δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου όπου είχε αναφέρει ότι "υπάρχουν οι οικονομικές αλλά και οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια συμφωνία, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας στην Ευρώπη δεν επιθυμεί μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης". 

Πάντως, το μέτωπο των δανειστών, όπως διαβεβαιώνεται σε όλους τους τόνους από διάφορες πηγές, είναι ενιαίο, με το ΔΝΤ να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των ελάχιστων απαιτήσεων.

Εν τω μεταξύ, χθες με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανασκεύασε δηλώσεις του επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως αυτές μεταδόθηκαν, τονίζοντας πως η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή του και στη χρηματοδότηση, ακολουθώντας έτσι τη γραμμή Σόιμπλε.

 

Το ΔΝΤ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στις 6 Φεβρουαρίου, όταν έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση για την έγκριση της έκθεσης του άρθρου 4 του καταστατικού του και την έγκριση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, το χειρότερο δυνατό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι στις 6 του μήνα το ΔΝΤ να μην ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μην αποφανθεί δηλαδή κατηγορηματικά, εάν είναι εντός ή εκτός παιχνιδιού στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Μάλιστα, κοινοτικές πηγές έλεγαν χθες ότι το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου ήδη φαντάζει δύσκολο, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο σύνολό της. 

Μάλιστα, σε ανάλυσή της η Deutsche Bank επισημαίνει ότι η β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο EuroWorking Group της 9ης Φεβρουαρίου μπορεί να «τραβήξει» μέχρι τα τέλη Μαρτίου.