X

JP Morgan: Συμφωνία ως τον Ιούλιο με Τσίπρα ή Μητσοτάκη

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει να κάνει περισσότερα από ό,τι αρχικά υπολόγιζε για να κλείσει η αξιολόγηση.

Ant1news

 

Παραμένει εξαιρετικά πιθανή μια συμφωνία για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης πριν τις 17 Ιουλίου, τονίζει σε έκθεσή της η JP Morgan, η οποία πάντως υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει παγιδευτεί στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής τράπεζας  οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ είναι δύσκολο να γεφυρωθούν. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι δεδομένης της πιο σκληρής στάσης των δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα από ό,τι αρχικά υπέθετε για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Το βασικό σενάριο της JP Morgan παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την ελληνική κυβέρνηση να ενδίδει στα αιτήματα των δανειστών για να παραμείνει στην εξουσία και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, με την πιθανότητα έχει μειωθεί στο 60%. Καθώς αυξάνεται το πολιτικό κόστος αποδοχής των αιτημάτων των δανειστών, αυξάνεται αντίστοιχα και το ρίσκο κυβερνητικής κρίσης και πρόωρων εκλογών.

Ακόμη και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, η οποία λογικά θα οδηγήσει σε επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, αποτρέποντας μια επαναφορά των ανησυχιών για Grexit. Η πιθανότητα που δίνει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι 33%. 

Στην πραγματικότητα, η JP Morgan εκτιμά ότι μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση θα είναι πιο αποδοτική στο χτίσιμο μιας παραγωγικής σχέσης με τους δανειστές.

Ωστόσο, στο εναλλακτικό σενάριο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ σε πιθανές πρόωρες εκλογές, θα επανέλθουν οι ανησυχίες για Grexit, με τον αμερικανική τράπεζας να δίνει πολύ χαμηλή πιθανότητα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, η JP Morgan δίνει μια πολύ υψηλή πιθανότητα, άνω του 90%, στο σενάριο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ, πριν τις 17 Ιουλίου. Ωστόσο, δεν αποκλείει βραχυπρόθεσμες αναταράξεις και μεταβλητότητα στην αγορά στο ενδιάμεσο διάστημα.