X

Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται στο Δημόσιο το 2017

Ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζονται στον κρατικό μηχανισμό. Πότε θα ξεκινήσουν οι επιλογές των γενικών διευθυντών με το νέο σύστημα.

Ant1news

Έτος μεταρρυθμίσεων για το ελληνικό Δημόσιο φαίνεται ότι είναι το 2017, σύμφωνα και με δηλώσεις της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη. Ποιες είναι όμως οι μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζονται στον κρατικό μηχανισμό;

Δρομολογούνται απλουστεύσεις διαδικασιών, προκειμένου οι πολίτες να μην χρειάζονται δεκάδες δικαιολογητικά και υπογραφές για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, ενώ υλοποιείται η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και η ψηφιακή υπογραφή, ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και το δημοσιονομικό κόστος που έχει, αλλά και οι χαμένες ώρες εργασίας.

«Με σταθερά και στοχευμένα βήματα αλλάζουμε την εικόνα του Δημοσίου, εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να πάψουν να είναι ο μεγάλος ασθενής» τόνισε η κα Γεροβασίλη στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Kontranews».

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια, αποκομματικοποιείται η δημόσια διοίκηση, θέτοντας σε εφαρμογή το μητρώο επιτελικών στελεχών, προκειμένου οι θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο να καλύπτονται από τους καταλληλότερους και όχι από τους εκλεκτούς και αρεστούς.

 

«Αυτήν την περίοδο είμαστε στη φάση κατάρτισης των οργανισμών των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων και των περιγραμμάτων εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωρίζουμε ποιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και που, ενδεχομένως, υπερκαλύπτονται οι θέσεις» τονίζει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Επιπλέον, στον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης συμβάλλει μια πολύ σημαντική καινοτομία: το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας διασφαλίζει ότι η μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων από μια δημόσια υπηρεσία σε μια άλλη θα γίνεται με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας και βάσει των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα είναι έρμαια του πελατειακών εξαρτήσεων και της ευνοιοκρατίας που γνωρίζαμε επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη και των προκατόχων του», λέει η κα Γεροβασίλη.

 

Πότε θα ξεκινήσουν οι επιλογές των γενικών διευθυντών με το νέο σύστημα;

Σύμφωνα με την κα Γεροβασίλη, έχει πλέον εκδοθεί το σύνολο της πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας, ενώ εντός των ημερών θα αποσταλεί το εγχειρίδιο για τη δομημένη συνέντευξη, το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και εμπειρογνωμόνων της «Τεχνικής Βοήθειας».

«Οι μέρες που ένας υπουργός καταργούσε σε μια νύχτα ολόκληρους κλάδους ή επέβαλε τους δικούς του στις θέσεις προϊσταμένων του Δημοσίου έχουν περάσει αμετάκλητα», τόνισε η υπουργός.