X

Έκλεισαν συμβολικά τα Τέμπη οι αγρότες

Καλούν σε πανελλαδική συνάντηση μπλόκων την Τρίτη. Παραμένει το κεντρικό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας. "Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα" λέει ο Αποστόλου.

Ant1news

Τρακτέρ και αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας απέκλεισαν μετά τις 14:30 και για δύο ώρες τα Τέμπη, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησης. Λίγο μετά τις 13:00 τα τρακτέρ ξεκίνησαν από τη Νίκαια της Λάρισας, συνοδεία αυτοκινητοπομπής.

Οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο υλοποιούν τις αποφάσεις της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων με τη σημερινή κινητοποίηση να βρίσκεται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Οι αγρότες αναπτύσσουν νέα μπλόκα, ενώ πρόθεσή τους είναι να συντονίσουν καλύτερα τις κινήσεις τους όπως λένε, καλώντας στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου με τη συμμετοχή όλων των μπλόκων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Τρίτη 7/2, στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες προχωρούν σε νέα συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας στη Νίκαια.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, τόνισε: «Κλιμακώνουμε σήμερα, με αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών, ως ένα μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση, αλλά και ανάδειξης των προβλημάτων μας. Είναι ένας δίκαιος αγώνας τον οποίο συνεχίζουμε σήμερα εδώ. Επίσης καλούμε την Τρίτη στη Νίκαια όλα τα μπλόκα, ανεξάρτητα αν συμφωνούν με το πλαίσιο της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων για να συντονίσουμε τα επόμενα βήματα». Σε ερώτηση σχετικά, με το αν οι αγρότες θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Μαρούδας είπε πως αυτό θα αποφασιστεί την ερχόμενη Τρίτη στην πανελλαδική συνάντηση.

 

Εξάλλου, ο Κώστας Τζέλας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, είπε: «Ζητάμε από την κυβέρνηση να σκύψει πραγματικά πάνω από τα προβλήματά μας, γιατί οι αγρότες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τη γη». Επισήμανε πως οι αγρότες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και θα τον κλιμακώσουν.

Σημειώνεται ότι παραμένει το κεντρικό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, με τους αγρότες να έχουν αποκλείσει επ' αόριστον το ρεύμα της εθνικής οδού προς Αθήνα. Επίσης, κλειστή είναι η Εθνική Οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης, και στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στο κόμβο του Πλατυκάμπου από αγρότες που βρίσκονται στο σημείο από την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία, ενώ οι αγρότες της Αιγιάλειας και της Αιτωλοακαρνανίας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, ενώ στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

 

Αποστόλου: Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα και θέλουμε λύσεις

Στην αναγνώριση ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι «δικαίως οι αγρότες διεκδικούν κάτι καλύτερο», προχωρά, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Εποχή», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου. «Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα των αγροτών και θέλουμε να δώσουμε λύση, με βάση, όμως, τις δυνατότητες της οικονομίας μας και τις δεσμεύσεις της χώρας μας», δηλώνει ο κ. Αποστόλου και προσθέτει: «Πέρυσι είχαμε συμφωνήσει με τους αγρότες κάποια πράγματα. Τα περισσότερα έχουν υλοποιηθεί και κάποια οδεύουν προς υλοποίηση».

Ο υπουργός επισημαίνει ότι, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση επιδιώκει «χωρίς να παραβιάζει τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», να πάρει μέτρα που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής, «μέτρα που θα την κάνουν βιώσιμη και ανταγωνιστική».

Ο κ. Αποστόλου ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει πίσω το εργόσημο, αντιθέτως, θα καθορίσει τα όρια εφαρμογής του, ότι οι δασικοί χάρτες πρέπει να αναρτηθούν, κάτι που είναι συνταγματική υποχρέωση, αλλά και ότι δεν υπάρχει επιδότηση για την εκρίζωση της ελιάς. Επίσης, τονίζει ότι ο ειδικός φόρος πετρελαίου είναι μνημονιακή δέσμευση, ενώ για το ηλεκτρικό ρεύμα, αναφέρει ότι έχει ήδη θεσμοθετηθεί στο πρόγραμμα αγροτικής μεταρρύθμισης η δυνατότητα σε ομάδες παραγωγών να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά που επιδοτούνται.

Εξάλλου, ο υπουργός επισημαίνει ότι έχει κατατεθεί και εγκριθεί από τους θεσμούς ένα σχέδιο στρατηγικής για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, με βασικό εργαλείο τα χρήματα από την ΚΑΠ, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχει και ένα παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα, με στόχο να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην κτηνοτροφία, στην προστιθέμενη αξία των ποιοτικών προϊόντων της χώρας, στην είσοδο νέων αγροτών και να στηριχθεί και με άλλους τρόπους το εισόδημα των αγροτών.

Τέλος, ο κ. Αποστόλου τονίζει ότι ήδη υπάρχουν θετικά αποτελέσματα: «Έχουμε αύξηση των εξαγωγών. Το 50% των εξαγωγών το 2015 και το 2016 ήταν από τον αγροτικό χώρο. Επίσης, ενώ μέχρι το 2014 είχαμε πτώση του αγροτικού εισοδήματος, το 2015 είχαμε αύξηση 12%, το ίδιο και το 2016», επισημαίνει.