X

Ένταση κατά την επίσκεψη Μουζάλα στο Ελληνικό

Οι πρόσφυγες δεν άφηναν τον υπουργό να μπει στον καταυλισμό. Ο Μουζάλας θέλησε να "σπάσει" το λουκέτο με το οποίο είναι κλειδωμένη η πόρτα. Ένα παιδί έχει τραυματιστεί. Τι δήλωσε ο Υπουργός.

Ant1news

 

Ένταση επικρατεί στην δομή φιλοξενίας του Ελληνικού κατά την επίσκεψη του Γιάννη Μουζάλα. Οι πρόσφυγες δεν επιτρέπουν στον υπουργό να μπει στις εγκαταστάσεις του καταυλισμού.

Στο σημείο είναι συγκεντρωμένα και προσφυγόπουλα, που είναι σκαρφαλωμένα στον σιδερένιο φράχτη για να αποτρέψουν την είσοδο του υπουργού στον υπό κατάληψη χώρο. Μάλιστα από τα επεισόδια έχει τραυματιστεί και ένα προσφυγόπουλο.

Ο Γιάννης Μουζάλας αρχικά κατάφερε να μπει για λίγα λεπτά στην δομή φιλοξενίας, αλλά ήταν τέτοια η ένταση που αμέσως βγήκε.

Μάλιστα θέλησε ο ίδιος να "σπάσει" το λουκέτο με το οποίο είναι κλειδωμένη η πόρτα. Όταν οι πρόσφυγες του είπαν πως δεν μπορεί να περάσει, τους απάντησε «go away». «Δεν θα ξανακλείσει η πόρτα. Είμαστε κράτος με νόμο» διεμήνυσε ο Γιάννης Μουζάλας.

Η ένταση όσο περνάει η ώρα «φούντωνει» ενώ ο Γιάννης Μουζάλας πραγματοποιούσε διαπραγματεύσεις με έναν αστυνομικό που βρισκόταν στο σημείο και ζητούσε να του φέρουν εργασία για να σπάσει το λουκέτο και να μπει στο χώρο όπου υπάρχει το συσσίτιο και ο οποίος τελεί υπό κατάληψη.

Τελικά, αρκετή ώρα αργότερα ο Υπουργός κατάφερε να μπει στον χώρο. 

Υπενθυμίζεται πως από την Κυριακή το πρωί μία ομάδα προσφύγων πραγματοποιεί απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό και καταγγέλλοντας έλλειψη ακόμη και των στοιχειωδών.

 

Τι δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας αμέσως μετά το περιστατικό

"Δεν γίνεται απεργία πείνας. Η κατάσταση είναι ήσυχη αλλά μια ομάδα 30 ατόμων υποκινεί καταστάσεις και διαδίδει ότι γίνεται απεργία πείνας, δήλωσε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής από το Ελληνικό.

Όπως είπε υπάρχει παραβίαση νόμων του κράτους. Οι λεγόμενοι απεργοί πείνας απαγόρευσαν χθες την είσοδο των φορτηγών με τα τρόφιμα στο χώρο και αναγκαστήκαμε να τα βάλουμε από την πίσω πόρτα.

Κατανοώ τον πόνο των ανθρώπων, θα κάνουμε ότι μπορούμε αλλά οι νόμοι θα τηρηθούν στο ακέραιο τόσο σε ότι αφορά τους Ελληνες όσο και τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο υπουργός κατηγόρησε αλληλέγγυους που προσπάθησαν να απαγορεύσουν την διανομή τροφής και να σταματήσουν τα πούλμαν που πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο.

Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, αλλά οι ελλείψεις μας δεν δικαιολογούν μη τήρηση του νόμου. Ακούμε τις διαμαρτυρίες όταν δεν υπάρχει άσκηση βίας.

Παραδέχτηκε το πρόβλημα στα νησιά και ορισμένα σημεία στην ενδοχώρα αλλά τόνισε ότι υπάρχει φαγητό και στέγη για όλους και οι άνθρωποι δεν κοιμούνται πια στις πλατείες.

Η συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών

Μηδενικές ήταν οι ροές μεταναστών και προσφύγων το σαββατοκύριακο, σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Σήμερα, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου, βρίσκονται στα νησιά εγκλωβισμένοι - αιτούντες άσυλο 10.101. Από αυτούς 4.771 σε καταυλισμούς στη Λέσβο, 3.471 στη Χίο και 1.859 στη Σάμο.