X

Νέος ισχυρός σεισμός στη Λέσβο

Μία ακόμα σεισμική δόνηση άνω των 5 Ρίχτερ "ταρακούνησε" τη Μυτιλήνη νωρίς το πρωί. Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έχει θορυβήσει τους κατοίκους.

Ant1news

Νέος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε τη Μυτιλήνη, αλλά και τη Χίο, σήμερα στις 4:24 το πρωί.

Ο σεισμός, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιόμετρα, και επίκεντρο 15 χιλιόμετρα βόρεια του Μολύβου, στις απέναντι από τη βόρεια Λέσβο ακτές της Μικρασιατικής Τρωάδας.

Ήταν ο τρίτος σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των πέντε Ρίχτερ μέσα σε ένα 24ωρο, με πρώτο αυτόν στις 6:30 χθες το πρωί, μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ακολούθησε άλλος ένας σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών και αυτός, στη 1:00 το μεσημέρι, ενώ δεκάδες είναι οι σεισμοί μικρότερης έντασης που καταγράφονται συνεχώς, όλοι με επίκεντρο την ίδια περιοχή. Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι στις 7.15 σήμερα το πρωί σημειώθηκε νέος μετασεισμός 4,2 βαθμών. Συνολικά 13 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ ακολούθησαν τον μεγάλο σεισμό των 5,2 βαθμών που έγινε το πρωί.

Από την έντονη σεισμική διεργασία των τελευταίων 30 ωρών δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά στην Αστυνομία ή στις υπηρεσίες του δήμου Λέσβου. Ωστόσο, η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έχει θορυβήσει τους κατοίκους, ενώ οι σεισμολόγοι μελετούν το φαινόμενο.

Ο Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας το πρωί στο Καλημέρα Ελλάδα και στον Γιώργο Παπαδάκη, τόνισε πάντως ότι το μπαράζ σεισμικών δονήσεων τον ανησυχεί!

«Υπάρχει μια διεγερμένη περιοχή. Δεν κινδυνεύει ο ελληνικός χώρος και κυρίως η Λέσβος, αλλά οπωσδήποτε παρακολουθούμε έντονα την εξέλιξη του φαινομένου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες κοντά στη Λέσβο.

Όπως εξηγεί: «Από χθες το πρωί μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλωθεί τρεις σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 5 Ρίχτερ και δεκάδες μικρότεροι σεισμοί, οι οποίοι εστιάζονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου, και μέσα στο χερσαίο χώρο της Τουρκίας. Αυτοί οι σεισμοί είναι εντοπισμένοι σε μια μικρή περιοχή. Δεν πάνε προς το θαλάσσιο χώρο ούτε προς τη Λέσβο. Φαίνεται πως έχουμε μια αρκετά σημαντική διέγερση στο συγκεκριμένο σημείο, η οποία οφείλεται στη δραστηριοποίηση ρηγμάτων. Δεν έχει σχέση με αυτό καθαυτό το ρήγμα της Ανατολίας αυτή η περιοχή , έχει όμως με άλλα μικρότερα ρήγματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή».